Centrul Cultural Italian din cadrul UPSC. Posibilități actuale și de perspectivă

Carlo Policano este un italian stabilit de ceva vreme în Republica Moldova. Are la activ mai multe proiecte în țara noastră, printre care și deschiderea unui Centru Cultural Italian în Republica Moldova. Ce presupune acest centru, aflăm împreună.

  • Ați deschis Centrul Cultural Italian în Republica Moldova. De unde a venit ideea creării unui astfel de centru?

Carlo Policano: Este nevoie de a preciza unele lucruri. Centrul Cultural Italian este o subdiviziune structurală a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (UPSC) din Chișinău, constituit în 2011, în urma unui Memorandum de Înțelegere între Universitate și Centrul Cultural Italian din Republica Moldova, în baza deciziei Senatului Academic al Universităţii. Este vorba, deci, de o redeschidere a Centrului Cultural Italian după câțiva ani de inactivitate din cauza problemelor tehnice și a anilor de pandemie. Primul Director a fost Prof. Giancarlo Nicoli, care l-a condus timp de câțiva ani și care s-a transferat mai apoi în Italia. Am fost nominalizat în funcția de Director al Centrului în luna martie a acestui an de către Senatul Academic pe o durată de patru ani, cu posibilitatea de a fi reales.

  •  Sediul Centrului Cultural Italian va fi la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Crangă” din Chișinău. Care va fi conlucrarea dintre cele două instituții?

CP: Centrul Cultural Italian își are sediul în blocul central al Universității: la moment se desfășoară lucrările de proiectare a unei noi încăperi, mai spațioasă și mai modernă, în aceeași clădire, în timp ce actualul sediu va fi folosit ca Bibliotecă a Centrului. Unele modificări ale Statutului, pe care le-am propus, au ca scop stabilirea rolului dublu al structurii, în sprijinul Universității, pe de o parte, și a comunității italiene și a societății civile, pe de altă parte. Funcția noastră în cadrul Universității constă tocmai în desfășurarea de acțiuni și activități de cooperare, orientare și sprijinire a campusului universitar, în interacțiunea dintre cultura italiană și cea moldovenească, prin schimburi de experiențe educaționale, proiecte științifice, academice și de cunoaștere a culturii și realității italiene.

  • Ce servicii va oferi Centrul Cultural Italian în Republica Moldova?

CP: Vom oferi servicii educaționale, în general, propunând cursuri de literatură, arhitectură, artă, arheologie, istorie și multe altele, dar ne vom concentra, în principal, pe cursurile de limba italiană, care stau la baza misiunii noastre, cursuri individuale sau pentru grupuri mici de persoane, cursuri intensive în perioada de vară: cursurile vor  fi organizate atât cu prezența fizică, cât și online. De asemenea, sperăm să avem un serviciu de traduceri în viitorul apropiat. Avem nevoie de timp ca să ne refacem și să ne organizam, și sperăm să lărgim gama de servicii oferite.

  • Ce activități se vor planifica în cadrul Centrului Cultural Italian în Republica Moldova?

CP: După cum am menționat anterior, activitatea principală este de a răspândi limba italiană prin activarea de cursuri susținute de profesori nativi italieni, cu eliberarea de certificate de cunoștințe (nivelele: A1, A2, B1, B2, C1, C2), recunoscute de Statul italian. Centrul va fi un punct de referință pentru diseminarea culturii italiene, un loc de întâlnire și loc de dialog pentru intelectuali și artiști, pentru italienii din străinătate și pentru oricine dorește să cultive o relație cu Țara noastră. Facem acest lucru prin mai multe inițiative, evenimente, expoziții, spectacole, recenzii de filme, concerte, conferințe și multe altele. Vor fi organizate prezentări de carte și întâlniri cu autorii: studenții și persoanele interesate vor avea ocazia să-i cunoască pe autori, să discute despre operele lor.

  • Presupun că veți avea și cărți pe diverse domenii în limba italiană în biblioteca Centrului?

CP: Da, exact. Cum am menționat mai sus, avem deja un spațiu dedicat bibliotecii, pe care o vom extinde și o vom organiza în cel mai bun și mai potrivit mod solicitărilor studenților și tuturor doritorilor, cu cărți care să cuprindă toate domeniile culturii. Avem și un proiect ambițios în acest domeniu: acela de a crea prima bibliotecă digitală în limba italiană în Republica Moldova, un loc virtual care să ofere acces la o serie de materiale de care au nevoie cercetătorii și savanții (dar și studenții și utilizatorii ocazionali) ca să-și facă treaba, sau pur și simplu să citească o carte fără a fi nevoiți să o cumpere.

  • Interviul cu dl Carlo Policano este realizat de https://ea.md/

Loading