Lecția memoriei: Workshop „Actual – 80 de ani. Tema revoltei ghetoului din Varșovia, în opera literară”

Un workshop tematic, cu genericul „Actual – 80 de ani. Tema revoltei Ghetoului din Varșovia, în opera literară”, s-a desfășurat, la UPSC, la data de 04.05.2023, unde au participat profesorii și studenții de la Facultatea de Filologie și Istorie.

La eveniment, a participat doamna Yvonne Pörzgen, dr. hab., prof. univ., director al Institutului de Slavistică al Universității „Ruhr” din Bochum, Germania.

Yvonne Pörzgen a abordat o temă actuală: 80 de ani de la revolta Ghetoului din Varșovia. În anul 1943 trupele germane au intrat în ghetou pentru a organiza deportări, însă evreii au opus rezistență. Timp de câteva ore au fost împușcați peste 600 de evrei, cu toate acestea răsculații au preluat controlul asupra ghetoului. În ajunul Sfintelor sărbători de Paști a avut loc lupta finală: forțele naziste au ars, aruncat în aer clădiri, au ucis mii de oameni…

Doamna profesor a propus spre analiză poezia Campo di Fiori de Czeslaw Milosz (Česlav Miloš), laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 1980. Cei prezenți au participat activ la dezbateri, concluzionând: poetul Czeslaw Milosz avertizează asupra riscului de a repeta greșelile trecutului, dacă omenirea va da uitării crimele monstruoase, va fi indiferentă. „Cel mai grav păcat săvârșit față de semenii noștri, după părerea ilustrului dramaturg G.B. Shaw, nu este de a-i urî, ci de a fi indiferenți față de ei. Aceasta e esența neomeniei”.

Loading