La mulți ani, Stimate Domnule Profesor universitar Ilie LUPU!

Didactician prin vocație, Profesorul universitar Ilie LUPU a știut ca nimeni altul să dezlege tainele învățării, explicării și prezentării matematicii, astfel încât regina științelor să devină un deliciu pentru discipolii săi. Ei, la rândul lor, molipsiți de apetitul pentru cercetare, continuă să prepare „bucate matematice” de cinci stele pentru cadrele didactice, studenții și elevii din toată țara.

La Nordul, Centrul sau Sudul Republicii Moldova, nu vom găsi nici un învățător sau profesor care să nu fi auzit de numele Ilie Lupu. Cele peste 150 de manuale, monografii, ghiduri metodologice, articole științifico-didactice, culegeri de exerciții și probleme constituie un izvor de cunoaștere și inspirație pentru descoperirea disciplinelor reale.

Circa 20 de universitari care și-au luat doctoratul sub conducerea Profesorului predau azi în toate instituțiile superioare care pregătesc cadre didactice de matematică: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău; Universitatea de Stat „Aleco Russo” din Bălți; Universitatea de Stat din Moldova; Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea de Stat „B. P. Hajdeu” din Cahul.

Adus de norocul sorții, acum 20 de ani, la facultatea Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, Profesorul universitar Ilie Lupu a muncit cu perseverență și fidelitate, contribuind esențial la fortificarea potențialului investigațional al facultății.

Director a două proiecte instituționale de cercetare cu finanțare bugetară, a format o echipă de savanți, reușind astfel să obțină multiple rezultate științifice teoretico-aplicative pentru domeniile Matematică și Informatică competitivă, Tehnologii Informaționale în educație, Formarea profesională continuă a profesorilor de matematică şi informatică.

Cu o blândețe părintească, dar şi cu o exigență perpetuă, zi de zi cultivă studenților, masteranzilor şi doctoranzilor dragostea față de educația matematică. Îi ajută cu pasiune să prindă simțul descoperirilor, intuiția algoritmilor solvabilității problemelor dificile. Le formează cultura comunicării coerente, a exprimării lingvistice corecte şi a atitudinii responsabile faţă de angajamentele profesionale asumate.

Este sufletul şi unul din fondatorii seminarului științific Didactica științelor reale, seminar care pe parcursul celor 20 ani de activitate a expertizat circa 40 de teze de doctor în științe.

Cu zeci de idei şi sute de realizări, plin de optimism, Astăzi, la cei 85 de ani de la naştere, profesorul universitar Ilie Lupu, oferă un exemplu frumos de viață cu împliniri, drept de urmat, de la care noi, colegii Domniei sale, vom continua să învățăm întotdeauna.

La mulţi ani, Stimate Domnule Profesor universitar Ilie LUPU!

Loading