Zilele Francofoniei la UPSC – „Francophonie sans frontières”

Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, ieri, în data de 20 martie 2023, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, UPSC, Catedra de Filologie Romanică, au organizat evenimentul de Inaugurare a Zilelor Francofoniei cu genericul „Francophonie sans frontières” la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

La eveniment, au fost prezenți Excelența Sa, Ambasadorul Franței în Republica Moldova domnul Paul GRAHAM, rectorul UPSC, doamna conf. univ, dr. Alexandra BARBĂNEAGRĂ,  prorectorul UPSC pentru relații internaționale, doamna conf. univ., dr. Ludmila ARMAȘU-CANȚÎR, responsabila Biroului Național AUF Moldova, doamna Claudia VIȘAN, decanul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, doamna conf. univ., dr. Angela SOLCAN, responsabilul de clasele bilingve, Alianța Franceză din Moldova, domnul Ghenadie RÎBACOV, cât și profesori universitari de limba franceză.

În cadrul festivității, au fost acordate diplome de excelență, care conferir[ titlul de Ambasadori ai Facultății de Limbi și Literaturi Străine, UPSC, foștilor studenți, actualmente – profesori de limba franceză, care au participat și au câștigat titlul de Pedagogul Anului 2021, 2022 – Irina Iurin, Tatiana Țurcan, Nona Chiriac.

Studenții Facultății, cu pasiunea și mândria de a cunoaște limba lui Voltaire, având sprijinul entuziast al profesorilor de limba și literatura franceză, în colaborare cu instituțiile de învățământ preuniversitar din Moldova: IPLT „Grigorie Vieru” din Băcioi, IPLT „Ion-Luca Caragiale” din Orhei, LT „Pro-Succes” din Chișinău, ansamblul de dansuri din Aneni-Noi, au prezentat un vast program cultural în promovarea limbii și culturii franceze, dar și a valorilor naționale integrate în patrimoniul cultural european și universal.

______________________

Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită anual, în data de 20 martie, de 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), începând cu anul 1998, având drept scop valorificarea și promovarea limbii și culturii franceze, prin diverse manifestări culturale. În martie, în preajma acestei sărbători, Organizația Internațională a Francofoniei organizează „Săptămâna limbii franceze și a francofoniei”. În clasamentul numărului de vorbitori ai diferitelor limbi, franceza este pe locul al VI-lea în lume și pe locul al II-lea în Europa, fiind limbă oficială în 29 de țări ale lumii.

Loading