UPSC în studierea experienței Franței pentru cercetarea și valorificarea patrimoniului cultural

În perioada 4 – 12 martie 2023, 3 specialiști din domeniul patrimoniului cultural din Republica Moldova: Valentina Ursu, dr., conf. univ., Directorul Școlii Doctorale Istorie. Patrimoniu Cultural. Modernitate a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Sergiu Matveev, dr., conf. univ., Decanul Facultății de Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova și Ion Ștefăniță, specialist în domeniul patrimoniului, Secția energie durabilă, investiții și inovații din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, membru al Consiliului de Administrație al Alianței Franceze, au întreprins o vizită de studiu în Paris și Lyon. Acțiunea a fost organizată de Campus France în cadrul Proiectului Uniunii Europene EU4Dialogue.

Programul vizitei a cuprins mai multe prezentări și întrevederi cu reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior și de profil în domeniul patrimoniului cultural.

La Școala LUVRU și Universitatea LUMIÈRE LYON 2 a fost prezentată experiența acestor instituții în pregătirea specialiștilor în istoria culturii, muzeologie, arheologie, documentare, arhivare, conservarea și restaurarea patrimoniului cultural etc. A fost cunoscut modul de organizare a studiilor de licență, masterat și doctorat, programele, cursurile și procesul de desfășurare a studiilor, organizarea stagiilor de practică, a grupurilor de cercetare etc. Delegația din Moldova a determinat câteva perspective de colaborare la nivelul celor 2 Universități privind schimbul de studenți și profesori, lecții publice, proiecte comune de cercetare.

Impresionantă a fost vizita la Biblioteca Națională a Franței François Mitterand, unde a fost cunoscută istoria, a fost vizitată colecția operelor de patrimoniu, manuscrise, sălile de lectură etc.

Bogat a fost programul tuturor celor 8 zile prin posibilitatea vizitării multor muzee din Paris și Lyon: Muzeul Luvru, Muzeul Quai Branly, Citè de l’architecture et du patrimoine, Les Invalides, Centrul de memorie, cultură și patrimoniu Le Rise, Muzeul Lugdunum din Lyon etc.

În cadrul ultimei zile, a avut loc o întrevedere cu Excelența Sa, Consulul onorific al Republicii Moldova pentru regiunea Rhône-Alpes-Auvergne, dl Christian Daudel. Au fost trasate noi obiective: acorduri de colaborare, lecții publice în cadrul instituțiilor universitare, schimb de experiență etc.

Vizita de studii a reprezentat o nouă oportunitate de cunoaștere a bunelor practici franceze în cercetarea, protejarea și punerea în valoare a bogatului patrimoniul cultural, care pot servi ca exemplu pentru Republica Moldova în mai multe domenii.

Loading