Facultatea de Filologie și Istorie, Creangă sau despre purtătorul de har al cuvântului

De ziua spiritului tutelar al universității,  la cei 186 de ani de la naștere, Ion Creangă a fost comemorat la modul profund al creației sale autentice, în litera și spiritul ei inconfundabil.

Studenți și cadre știintifico-didactice ale Facultății de Filologie și Istorie au demarat șirul valoric al evocărilor în preajma prezenței simbolice a scriitorului de pe Aleea Clasicilor, acolo unde, la inițiativa Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, a  fost inaugurată ediția a XIII-ea a Festivalului  Național „ZILELE CREANGĂ”.

Moderând evenimentele, profesorul Adrian GHICOV a transmis mesajul de salut și de adeziune la acțiunea educațional – culturală a doamnei rector Alexandra BARBĂNEAGRĂ și a readus în actualitate profilul de scriitor și pedagog al lui Ion Creangă.

În intervențiile lor evocatoare, doamnele conferențiar doctor Olga BOZ (prodecanul facultății) și Svetlana DERMENJI (șefa Catedrei de limbă și comunicare) au descifrat coordonate axiologice imanente activității universitare, axate pe autenticitatea și creativitatea textelor CRENGIENE de referință pentru formarea cititorului avizat.

Festinul omagial a continuat cu magistrala conferință tematică a domnului Daniel CRISTEA- ENACHE de la Universitatea din București, invitat special în contextul mobilității academice.

Asistența – studenți, profesori și doctoranzi – a beneficiat de suport științific și metodic relevant în aria de interes a receptării creației lui Ion Creangă în postmodernitate.  Prin eclatantul său discurs, domnul  profesor și critic literar CRISTEA-ENACHE a confirmat ipoteza că scriitorul omagiat azi este și clasic, și modern prin excelență. Publicul a rezonat adecvat cu liniile de forță ale ideației prezentate și și-a afirmat interesul pentru continuarea acestui format de discuții filologice esențiale.

În context, domnul Adrian GHICOV, doctor habilitat, conferențiar universitar, șeful Catedrei de limba și literatura română, l-a invitat pe Daniel CRISTEA-ENACHE să-și lanseze noua sa carte „Scriitori din Basarabia” la UPSC și să facă parte din juriul Concursului Universitar „Moștenitorii lui Creangă”, ediția a II-a, 2023.

Nimic nu e mult când e vorba de chemarea harului!

Loading