Sculptorul Ion Zderciuc, la ceas aniversar. Expoziție personală de sculptură

Cu ocazia aniversării a 65-a, distinsul sculptor și talentatul nostru coleg, Ion Zderciuc, care, aproape 30 de ani activează în cadrul Facultății Arte Plastice si Design UPSC, a vernisat în cadrul  Muzeului National de Artă al Moldovei, expoziția personală de sculptură și pictură.

Expoziția cuprinde 42 de lucrări de sculptură și 10 de pictură, realizate în cele mai diverse tehnici, genuri, stiluri, materiale, dimensiuni si forme, ce surprind printr-o originală corelație între arhaic și modern.

Prezenți la eveniment, colegii de facultate, distinși oameni de cultură, studenți, dar și mulți amatori ai artei si-au delectat privirile cu extraordinarele lucrări de o înaltă ținută sculpturală ale maestrului Ion Zderciuc.

Prezentă la eveniment, Svetlana Pociumban, șefa Direcției Patrimoniu Cultural al Ministerului Culturii, a afirmat că această expoziție este o capodoperă, un exemplu al creației și poziției de viață a unui artist. În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, a subliniat că maestrul Ion Zderciuc este un artist complex și polivalent, care se multiplică prin opera sa. Ea a înmânat artistului diploma de merit și medalia „Mihail Grecu” ale Uniunii Artiștilor din Moldova ”pentru promovarea valorilor intelectuale, artistice și morale”.

Profesor erudit în cadrul Facultății Arte Plastice și Design a UPS „Ion. Creangă”, Catedra Artă decorativă, sculptorul Ion Zderciuc transmite studenților cu măiestrie și generozitate  toate cunoștințele Domniei sale în domeniul sculpturii. Alături de zecile de promoții studențești, artistul plastic Ion Zderciuc abordează cu îndrăzneală și fără opreliști formele mici, „camerale”, dar și sculptura monumentală predestinată unor spatii ample. Sub dalta și mâinile sale, materia prinde viață, modelându-se în volume echilibrate și armonioase.

De-a lungul timpului, sculptorul s-a afirmat cu compoziții, cultivând o metaforă plastică ce reține sensul imaginii literare, mitologice, de la care pleacă uneori. Genul căruia îi rămâne fidel este sculptura, lucrata în lut și ipsos, șamota și teracotă, bronz si gresie, marmora si lemn.

Felicitări cordiale, onorate coleg,  cu prilejul aniversarii celor 65 de ani și lansării cu acest prilej a acestei faimoase expoziții! Suntem bucuroși să fim contemporani cu Dvs.

Mulți ani frumoși si creativi, stimate Domnule Ion Zderciuc!

Vernisajul va putea fi umrărit până în data de 26 februarie 2023.

Vă așteptăm cu drag!

Loading