În Europa, fiecare ţară are o zi a culturii naționale, care e legată de numele unor personalităţi marcante. În Republica Moldova, 15 ianuarie (data nașterii marelui poet M. Eminescu) este Ziua Naţională a Culturii începând cu anul 2012, hotărârea Parlamentului în acest sens fiind publicată în Monitorul Oficial la 11.05.2012. Astfel, oficial, Ziua Națională a Culturii în R. Moldova e sărbătorită din 2013.
- Universalitatea operei poetice a lui Eminescu a fost recunoscută şi de UNESCO. Anul 1989 a fost declarat de UNESCO „Anul internaţional Eminescu”.
- La poemul „Luceafărul”, marele poet a lucrat nouă ani şi jumătate, a făcut zeci de variante şi peste 3 mii de modificări.
- Cu „Luceafărul”, Eminescu a intrat, în 2009, în Guinness Book of Records (Cartea Recordurilor). Cu cele 98 de strofe, „Luceafărul” a fost omologat drept cel mai lung poem de dragoste.
- Versurile lui Eminescu au fost citite pe întreg mapamondul. Opera lui Eminescu a fost tradusă în peste 60 de limbi de pe toate continentele.
- Eminescu a scris versuri până în ultimele momente de viață. Ultimele sale poezii scrise: „Viaţa” și „Stele în cer” au fost găsite pe o hârtie în buzunarul hainei purtate în ultimele zile de viață.
- NASA a numit cu numele lui Eminescu un crater cu un diametru de 125 de kilometri de pe planeta Mercur.
- În catalogul planetelor mici („Minor Planet Names – alphabetical list”) printre cele 233.943 de planete din Univers, care poartă un nume, la poziția 9.495 se află şi Planeta Eminescu.
__________________
„Citeşte! Numai citind mereu, creierul tău va deveni un laborator nesfârşit de idei şi imaginaţii.” (Mihai Eminescu)
„Nici un om nu se întărește citind un tratat de gimnastică, ci făcând exerciții, nici un om nu învață a judeca citind judecățile gata scrise de alții, ci judecând singur și dându-și seama de natura lucrurilor.” (Mihai Eminescu)
„Un bun educator trebuie să respecte particularităţile de vârstă ale copiilor, să coboare la treapta sufletelor copilăreşti.” (Mihai Eminescu)