Forumul interinstituțional privind cooperarea transfrontalieră durabilă în context academic internațional, desfășurat la UPSC

În perioada 15 – 16 decembrie 2022, în incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, s-a desfășurat „Forumul interinstituțional privind cooperarea transfrontalieră durabilă în context academic internațional: România – Republica Moldova – Ucraina”.

Evenimentul a fost organizat de către Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați în parteneriat cu universitățile partenere din Republica Moldova (UPSC, ASEM, UCC, USEFS, ULIM, USMF, US Comrat, US Cahul) și Ucraina. Forumul a reunit peste 200 de reprezentanți ai mediului academic, preuniversitar din România, Republica Moldova și Ucraina, reprezentanți ai direcțiilor de învățământ din cadrul consiliilor raionale, membri ai misiunilor diplomatice/consulare, factori importanți în stabilirea raporturilor de cooperare transfrontalieră durabilă.

Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. ing. Puiu – Lucian Georgescu a transmis participanților evenimentului mesajul de salut din partea comunității UGAL. A fost exprimată speranța privind dezvoltarea parteneriatului durabil dintre mediul academic gălățean și instituțiile de învățământ din Republica Moldova și Ucraina în domeniul cooperării și cercetării transfrontaliere, privind activitatea educațională și de cercetare, cu rezultate relevante la nivel național și internațional. 

În alocuțiunile sale, rectorii și reprezentanții universităților partenere din Republica Moldova, Ucraina, ministrul consilier al Ambasadei României în Moldova, domnul Valeriu Stoica, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, doamna Victoria Cazacu, consulul general al României la Cernăuți, Irina Stănculescu au menționat problematica actuală a evenimentului științific, menționând rolul Universității „Dunărea de Jos” din Galați în realizarea cooperării transfrontaliere. S-a menționat că astfel de evenimente reprezintă un prilej oportun de comunicare și colaborare dintre instituțiile de învățământ superior din țările participante la forum, acestea oferă multiple deschideri pentru realizarea schimbului de experiență și bune practici, conceptualizarea de proiecte comune transfrontaliere.

Forumul s-a axat pe un dialog viu, constructivist și valoros, cu multiple deschideri de viitor. Evenimentul și-a propus crearea unui context academic puternic de noi direcții inter și transfrontaliere, schimbul constructiv de idei promițătoare în numele calității în educație.

Loading