Expoziția – concurs a brazilor de Crăciun la UPSC

Expoziția – concurs a brazilor de Crăciun – art obiect, activitate din cadrul Proiectului GreenLight, parte a Programului de ecologizare instituțională, EcoCampus, lansat de UPSC, într-o atmosferă de creație și de receptivitate a ecologiei,  s-a desfășurat în data de 5 decembrie 2022.  

Proiectul GreenLight este parte al PROGRAMULUI DE ECOLOGIZARE INSTITUȚIONALĂ – EcoCampus, lansat de UPSC. Acest proiect a avut ca scop conștientizarea de către studenți a legăturii care există între om şi natură, între cunoştinţele dobândite la diferite discipline de studiu şi mediul înconjurător.

TÂRGUL ECOLOGIC DE IARNĂ, activitate de sensibilizare ecologică, parte din proiect, a oferit posibilitatea Comunității Academice UPSC și oaspeților-participanți, în contact cu comunitatea, de a se implica şi organiza activități de susţinere și protejare a mediului înconjurător.

În prezent, este nevoie ca în raportul om – natură să intervină o schimbare de concepţie, iar acest lucru este posibil doar utilizând strategii didactice adecvate spiritului ecologic. În acest mod, putem reuşi ceea ce legile adesea nu reuşesc: să motivăm comunitatea în a se implica în soluţionarea problemelor de mediu.

Societatea trebuie să înțeleagă, că doar educarea pentru menținerea unui mediu curat și sănătos îi va cointeresa pe oameni să recicleze materialele refolosibile, pentru a reduce poluarea, a conserva energia, a elimina costurile depozitării materialelor şi a permite obţinerea unor venituri pentru cei care le valorifică.

De aceea, problemele mediului vor putea fi rezolvate doar prin adoptarea unor programe de educaţie ecologică ferme, coerente şi generalizante, adaptate nivelului de vârstă a persoanelor cărora le sunt adresate. Aplicarea acestor programe la nivel instituțional va avea drept rezultat conștientizarea de către studenți a faptului, că mediul înconjurător este o realitate pluridimensională, care include, pe lângă mediul natural, creația și activitatea omului, acesta ocupând o dublă poziţie: de „component” şi de „consumator” al mediului.

În cadrul TÂRGULUI ECOLOGIC DE IARNĂ, 05 decembrie 2022, 11:00-15:00, sala mare a Clasei Viitorului a primit călduros mai mulți oaspeți din raionul Strășeni, de la diferite instituții de educație timpurie, din Municipiul Chișinău, din gimnazii și licee.

Expoziția-Concurs a întrunit peste 100 participanti din următaorele instutții de învățământ:

  1. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, 
  2. LT cu profil de Arte „Elena Alistar”, 
  3. LT „Mihail Berezovschi”, 
  4. LT pentru copii cu dificiențe de vedere, 
  5. LT „Prometeu-Prim”, 
  6. LT „Mihai Grecu”, 
  7. IPLT „Principesa Natalia Dadiani”, 
  8. LT „Titu Maiorescu”, 
  9. Gimnaziul „Ion Creangă”, Strășeni, 
  10. Gimnaziul „Decebal”, 
  11. Gimnaziul „Mihai Viteazul”, Strașeni 
  12. ET nr. 89 „Rândunica”;
  13. IET nr. 145 ”Curcubeu”;
  14. IET nr. 79 „Făuraș”
  15. Instituția publică Grădinița-Creșă nr 199;
  16. IET nr. 110;
  17. IET nr. 227 ”Mlădița”;
  18. IET nr. 46 ”Auraș Păcuraș”;
  19. IET nr. 225 „Spicușor”;
  20. IET Ghelăuza;
  21. IET Lozova ,,Speranța”;
  22. IET Sireți ,,Piticii”;
  23. IET Tătărești ,,Guguță”;
  24. IET Gălești ,,Voinicel”;
  25. IET Saca;
  26. IET Negrești;
  27. IET Roșcani;
  28. IET Zămcioji ,,Ghiocel”;
  29. IET Lupa Recea;
  30. IET Rădeni ,,Foișor”;
  31. IET Micăuți ,,Albinuța”;
  32. Centrul de creație al elevilor, Strășeni;
  33. IPLT Zubrești;
  34. IP Gimnaziul „Ion Creangă”, Micleușeni;
  35. Gimnaziul Recea;
  36. Gimnaziul Roșcani ,,D. Cantemir”;
  37. LT „Universul”, Scoreni;
  38. Gimnaziul Voinova;
  39. Gimnaziul Rădeni;
  40. Gimnaziul „Mihai Viteazul”, Strășeni.

Astfel, în clasament s-au evidențiat:

  • Institutii partenere:

Locul 1– Elevii ce frecventează Cercul de pictură „Forme și Culori” din cadrul LCI „Prometeu-Prim” pentru braduț „BRADUL ÎNSTELAT”

Locul 2 – Afanasiuc Liliana – 13 ani, Iazadji Ana – 13 ani, Grozav Gheorghe – 14 ani, Stratu Andrei – 14 ani, IPLT „Principesa Natalia Dadiani” pentru brad „FANTEZIE DE IARNĂ”

Locul 3 – Aliona Botnaru – 11 ani, Liceu cu profil de Arte „Elena Alistar” pentru braduț „LEGENDA”

Mentiune – Dobrojan Spiridon- 9 ani, IPLT “Mihail Berezovschi” pentru braduț „BRAD PE PICIORUȘI”

  • UPSC:

Locul 1– Prezentare de moda, realizată de studentii ciclului I, programul de studii Design Vestimentar, împreună cu profesor – conducator Natalia Sajin 

Locul 2 – studentă recalificare profesionala la învațământ primar, Natalia Truhin pentru braduț ,,PREFERATUL MEU BRAD”

Mențiune – grupa de studenți de anul I, Facultatea Arte Plastice si Design, UPSC, programul de studii Design Vestimentar, profesor – conducător Eugen Reabenchii

Locul 3 – Istrati Catalina, studenta anului II la Facultatea Arte Plastice si Design, UPSC, programul de studii Design interior.

  • Proba Multimedia:

Locul 1 – Golovatii Daniil- 9 ani, LT Titu Maiorescu pentru filmuleț „ЭКО ЕЛОЧКА В ЭТНО СТИЛЕ”

Locul 2 – Buzu Lenuța, gr 301, Facultatea Arte Plastice si Design, UPSC pentru filmuleț „KEVIN”

Locul 3 – Caipac Victoria, 15 ani, Centrul Raional de Creație al Copiilor „Luceafărul”, Basarabeasca pentru filmuleț ,,ÎN AȘTEPTAREA SCÂNTEIETOAREI MAGII.

Mentiune – Tomac Andrei, gr 203, Facultatea Arte Plastice si Design, UPSC pentru filmuleț ,,STRUCTURA ALBĂ”.

Participanții la eveniment au avut posibilitatea să asiste activ la: ateliere de creație ecologică, unde au avut posibilitatea, de la mare la mic, să picteze torbe ecologice, să confecționeze oameni de zăpadă și să creeze pentru cei dragi ilustrate-felicitări de sărbători.

Târg de prezentare și vânzare-cumpărare a produselor ecologice, confecționate de cadrele didactice, elevii, copiii și studenții participanți la eveniment. Expoziția de Brazi de Crăciun, din cadrul Concursului Brazilor – Art Obiect, ediția a 4-a. La concurs au participat peste 10 instituții din toată țara, cu brazi frumoși, îndrăzneți și colorați, confecționați din materiale eco și reciclabile.

Aducem mulțumiri întregii echipe organizatorice: Culea Uliana, dr., conf. univ., coordonatorul proiectului, Gangan Olesea, spec. principal, secția RIMP, membru și executant al proiectului, Gînju Stela, dr., conf., univ., membru și executant al proiectului, Cojocari Lidia, dr., con. univ., membru și executant al proiectului, Spătaru Rodica, lector univ., responsabil de Concursul de Brazi – Art Obiect, Postolache Ana-Maria, asistent univ., responsabil de Concursul de Brazi – Art Obiect.

Loading