Felicitări colegilor de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, cu ocazia inaugurării Centrului de inovare și transfer tehnologic – Nortek

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău adresează sincere felicitări și urări de succes  colegilor de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți cu inaugurarea în cadrul instituției a Centrului de inovare și transfer tehnologic – Nortek.

Evenimentul festiv a avut loc, astăzi, 02 decembrie, cu participarea prim-ministrei Natalia Gavrilița; ambasadorului SUA la Chișinău, Kent Logsdon; ambasadorului Marii Britanii, Steven Fisher; directorului Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander; șefei Secției Cooperare pentru Dezvoltare a Ambasadei Suediei, Karin Borovic; ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală; ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, reprezentanții companiilor cu capital străin din țară, profesori, studenți.    

Nortek este primul Centru regional de inovare și transfer tehnologic din Republica Moldova, creat în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălţi în vederea creșterii competitivității economice regionale prin crearea unui mediu favorabil educației, cercetării, inovării şi transformării digitale în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Centrul Nortek reprezintă un spațiu modern, ecosistem regional, cu o suprafață de peste 6.000 de metri pătrați, ce pune la dispoziție spații de instruire, experimentare și cooperare, laboratoare, zone de incubare a afacerilor pentru studenți, tineri profesioniști, elevi, antreprenori și viitori antreprenori din Bălți și din Regiunea de Dezvoltare Nord a RM.

Centrul va oferi acces la tehnologii performante în robotică, inteligență artificială, manufactură digitală, securitate cibernetică. Acestea urmează a fi aplicate în diferite domenii, sectoare ale economiei naționale: industrie, business, educație, servicii creative, agricultură etc.

Centrul Nortek a fost deschis grație contribuției financiarealocate de Guvernul RM, Fondul Național de Dezvoltare Regională, cu susținerea financiară a USARB și a partenerilor de dezvoltare.

Centrul își propune a susține tinerele talente în domeniul tehnologiilor inovative, a contribui la dezvoltarea antreprenorialului și accelerarea start-up-urilor pentru a spori competitivitatea economică a Regiunii de Dezvoltare Nord.

Loading