Necrolog Otilia Stamatin

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău anunță cu tristețe despre trecerea în lumea celor drepți, la 26 noiembrie 2022, la vârsta de 85 de ani, a celei care a fost Otilia STAMATIN, Profesor Emerit, dr. conferențiar universitar al UPSC, Membru Titular al Academiei de Ştiinţe Pedagogice şi Sociale din Moscova.

O personalitate notorie a neamului românesc și un Om de o înaltă ţinută intelectuală şi morală, Otilia STAMATIN a impresionat mereu prin măiestria pedagogică, puterea de influență, chipul frumos și luminos, profunzimea şi corectitudinea abordării problemelor din domeniul psihologiei şi educaţiei.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text

Calităţile deosebite, dezvoltate prin educaţie, muncă asiduă, înaltă responsabilitate, patriotism, dragoste de carte și de neam şi profundul respect faţă de oameni, rămân a fi un exemplu pentru toate generațiile de psihologi și pedagogi pe care i-a crescut cu grijă savanta Otilia STAMATIN.

A fost printre primii psihologi în Moldova și cea care a făcut tot posibilul ca să aducă această profesie în băncile universităților din țară, pentru a forma generații întregi de psihologi calificați, pedagogi cu competențe psihologice, dar și lideri, manageri de performanță. A promovat cultura Păcii în instituțiile de învățământ și a organizat trenul păcii prin toată Europa, Rusia, Moldova. A unit țările prin știință și educație și a devenit, prin munca și activismul său, Membru al Academiei de Științe Pedagogice și Sociale din Rusia, iar la UPSC – Dr Honoris Causa. Îmbinarea reuşită a activităţii practice cu cea de cercetare şi instruire, puterea și măiestria de a transmite experienţa acumulată tinerei generaţii au poziționat-o pe Doamna Otilia STAMATIN drept intelectual al neamului din care facem parte.

Va rămâne pentru totdeauna un profesionist de excepţie şi un om luminos.

Viața profesională a doamnei Otilia STAMATIN, personalitate distinsă, psiholog, pedagog, doctor în psihologie, Academician al Academiei de Ştiinţe Pedagogice şi Sociale din Moscova. A lucrat: în satul Gura-Bîcului ca pedagog (1955-21.12.1957); în Comitetul Central al Comsomolului din RM în calitate de șef de secție a tineretului studios (21.12.1957-09.02.1962); în calitate de cercetător științific în Institutul de cercetări științifice în domeniul școlilor a RM (17.01.1962-5.10.1963). A activat în UPSC „Ion Creangă” din Chișinău (fostul Institut pedagogic din 1968) în calitate de lector (1968-1969), lector superior la catedra de pedagogie și psihologie (1969-1976), locțiitor de decan la facultatea de istorie și pedagogie (17.12.1983-08.09.1987). A lucrat ca primul decan la facultatea de pedagogie (08.09.1987-18.01.1989) și ca decan la facultatea de pregătire și reciclare a cadrelor de conducere din instituțiile preuniversitare din învățământ (18.01.1989-26.10.1993). În perioada anilor 1993-1998 a predat mai multe cursuri de psihopedagogie și psihologie a școlii superioare pentru profesorii altor instituții superioare de învățământ, ULIM, Universitatea de Comerț, etc. În 1989 a inițiat pregătirea postuniversitară a psihologilor din rândurile pedagogilor. Pentru prima dată în țară a organizat pregătirea managerilor școlari. Din septembrie 1993 până în 24.06.2009, pe parcurs de 16 ani, a fost șef al catedrei de psihologie și psihologie aplicată la Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială, UPSC. Din 2009 până 2017 – conferențiar la Catedra de Psihologie. Concomitent, din 2000 a activat și în calitate de șef al laboratorului de cercetări științifice în domeniul psihologiei aplicate.

A scris peste 156 lucrări științifice, printre care monografia „Structura și dinamica procesului formării onestității la elevii claselor superioare”. A fost coordonator de culegeri: „Fundamente psihopedagogice ale prevenirii și combaterii violenței în sistemul educațional” (2014): „Diminuarea violenței în sistemul educațional: probleme și perspective de soluționare” (2012); „Ştiinţa psihologică: progres, probleme şi perspective” (1996); „Integrarea psiho-socială a copiilor din familiile temporar dezintegrate” (2009); „Aspecte psio-pedagogice ale curriculumului de educare a părinţilor în RM”; Coordonator la cărţile „Dragostea, familia, viaţa” (2000) şi „Eu şi universul meu” (2002) (traduse din rusă şi adoptate la populaţia din Moldova). Coordonator şi redactor ştiinţific al ediţiei traduse din engleză în română a lucrării lui Marshall B. Rosenberg „Comunicarea non-violentă” (2005) etc. Recenzie la cartea „Мой мир и я” editată în Moscova în 2002.

În aceste momente de mare tristețe, exprimăm sincere condoleanțe familiei îndurerate, rudelor, prietenilor şi tuturor celor care au cunoscut-o.

Dumnezeu să o odihnească cu drepții.

Lumină lină în veșnicie…

  • Mai multe informații despre viața și activitatea savantei Otilia STAMATIN, aici.

Loading