La data de 21 noiembrie 2022, la sediul Guvernului Republicii Moldova, a avut loc Ceremonia de lansare a proiectelor investiționale în universitățile și colegiile pedagogice, selectate în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”.
La ceremonie au participat Natalia GAVRILIȚĂ, Prim-Ministra Republicii Moldova, Anatolie TOPALĂ, Ministrul Educației și Cercetării, Secretari de Stat ai MEC, rectorii universităților și directorii colegiilor pedagogice, consultații PÎSM și managerii de proiecte. lor care au fost selectate de Comitetul de evaluare multidisciplinar au primit certificatele de confirmare a finanțării.
În cadrul ședinței oficiale, au fost înmânate certificatele de confirmare a finanțării pentru 20 de proiecte, depuse de 13 instituții de învățământ, în domeniile prioritare ale statului: „Științe ale educației”, „Inginerie și activități inginerești”, „Tehnologii ale informației și comunicațiilor” și „Sănătate”.
Natalia GAVRILIȚĂ, Prim-Ministra Republicii Moldova, a felicitat instituțiile de învățământ și a menționat importanța investițiilor în domeniul de formare a cadrelor didactice, care va asigura premisele integrării sistemului de învățământ național în Spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării.
În opinia lui Anatolie TOPALĂ, Ministrul Educației și Cercetării, universitățile sunt centrul de putere al sistemului educațional, iar reformarea sistemului de învățământ superior va permite asigurarea studiilor de calitate pentru tineri în Republica Moldova.
În discursul său, Alexandra BARBĂNEAGRĂ, Rectorul UPSC, a prezentat obiectivele și rezultatele scontate ale subproiectului instituțional, menționând faptul că implementarea acestuia va permite modernizarea bazei tehnico-materiale a universității noastre, va spori motivația cadrelor didactice în a diversifica metodelor de predare-învățare și conținuturile predate, va face mai atractivă meseria de profesor și va schimba statutul acesteia în societate.
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, câștigătoarea prin concurs a proiectului „Învățământul superior din Moldova”, a primit pentru implementarea subproiectului „Asigurarea calității și relevanței formării profesionale a viitorilor pedagogi prin programe de studii inovative și conexe la piața muncii” un grant în valoare de 2.141.500 Euro.
Subproiectul UPSC se axează pe creșterea impactului pozitiv asupra formării inițiale a cadrelor didactice în sistemul de învățământ universitar prin intervenții strategice, ancorate în cadrul de priorități naționale și instituționale pe sectorul educațional și are drept scop reconceptualizarea programelor de studii pedagogice din perspectiva integralizării, abordării praxiologice și digitalizării procesului de formare profesională, în acord cu cerințele pieței muncii.
Prezentarea succintă a proiectului câștigat de către UPSC, alocuțiunea Rectorului UPSC, dna Alexandra Barbăneagră, poate fi urmărită aici:
Ședința integrală poate fi urmărită aici: