În baza acordului de colaborare încheiat între Universitatea noastră și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași Facultatea de Filologie și Istorie și Catedra de Slavistică „Petru Caraman” (Facultatea de Litere) au organizat Simpozionul Internațional al tinerilor cercetători „Lumea științei și tinerii: interdisciplinaritate și dialog”. Partenerii forumului științific au fost și Universitatea Națională Euroasiatică „Lev Gumiliov” Nur-Sultan (Kazahstan), Universitatea de Stat „Francisk Skorina” Gomel (Belarus) și Universitatea de Stat din Cerepoveț (Rusia). Anul acesta s-a alăturat organizatorilor și Universitatea din Banja Luka din Republica Sârbă (Bosnia și Herțegovina). Manifestarea a avut loc în data de 4 noiembrie, 2022, în format online.
Simpozionul are menirea de a susţine, dezvolta şi promova cercetarea ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor din diferite universităţi ale lumii
La cea de-a XI ediție, în ședința plenară și cele trei secțiuni, au participat 35 de doctoranzi, masteranzi și studenți din 10 centre universitare din 8 state: Republica Belarus, Republica Sârbă (Bosnia și Herțegovina), Estonia, Republica Moldova, Kazahstan, Rusia, România, Ucraina. Lucrările Simpozionului s-au desfășurăt în limbile română, rusă și engleză.
Și studenții Facultății de Filologie și Istorie au participat cu comunicări consistente:
- Caledji Anastasia, studenta an. II, programul de studii Limba și literatura rusă și limba engleză;
- Suruceanu Inna, studenta an. IV, programul de studii Limba și literatura rusă;
- Coșelic Anastasia, masteranda an. II, programul de studii Educație lingvistică și comunicare interculturală;
- Borozan Mariana, masteranda an. II, programul de studii Didactica limbii ruse ca limbă nematernă, străină.
Aducem sincere mulțumiri coordonatorului științific – conf. dr. Gabriella Topor, decanul Facultății de Filologie și Istorie, UPSC.
În cadrul Simpozionului, tinerii cercetători au prezentat rezultatele investigațiilor științifice, au propus idei noi și sugestii care vor contribui la dezvoltarea legăturilor culturale, educaționale, științifice între universități și țări.