Necrolog – Eliza Botezatu. O pierdere irecuperabilă

Cu profundă durere în suflet anunţăm că am pierdut astăzi o personalitate de excepție – Eliza BOTEZATU, profesor universitar, șef catedră Literatura română și comparată din cadrul Universității Pedagogice de Stat„Ion Creangă”din Chișinău – o personalitate remarcantă, un model de patriotism şi devotament, o profesionistă desăvârşită, o soție minunată, o mamă grijulie, o bunică iubitoare, o străbunică duioasă, o colegă de excepţie, un veritabil pedagog și manager.

S-a născut pe 7 noiembrie 1938 în familia țăranilor Ana și Nicolae Cracan din comuna Briceni, jud. Soroca. A absolvit școala de șapte clase din satul natal, după care a mers la școala medie din Sudarca.

A urmat studiile la facultatea de Filologie a USM între anii 1956–1961, cât și diverse cursuri de pedagogie, stilistică și știință literară. După absolvirea studiilor, a activat la Institutul Pedagogic din Bălți ca lector-asistent (1961–1966). În 1966 devine lector superior, apoi doctor în științe filologice în 1972 și conferențiar în 1973. În perioada 1974–1979 este șef de catedră la același institut. Din 1979 este colaborator științific superior la Institutul de Limbă și Literatură al AȘM, ulterior este șef de catedră și profesoară la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău.

Eliza Botezatu a publicat peste 400 de articole în ziare, reviste și periodice de specialitate, printre care Poezia meditativă moldovenească (Chișinău, 1974), Teoria și metodica compunerii (Chișinău, 1978), Literatura moldovenească pentru copii: Manual pentru școala superioară (Chișinău, 1984). A scris un studiu despre creația lui George Meniuc, intitulat „Cheile artei” (Chișinău, 1980).  Este Eminentă a învățământului public din Moldova (1978), a fost distinsă cu Ordinul „Gloria Muncii” în 1999, având și titlul Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Bălți în 2005.

În aceste clipe de profundă tristețe rectoratul și întreaga comunitate academică a UPSC transmit condoleanţe familiei îndurerate. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să o odihnească în pace.

Plecarea sa dintre noi lasă un gol, dar şi amintirea unei personalități despre care s-a vorbit şi se va vorbi numai de bine.

Rectoratul UPSC

Loading