Competiția FIRST LEGO League Challenge Moldova 2022 la CNIDE „Clasa Viitorului”, UPSC

Competiția FIRST LEGO League Challenge Moldova 2022 și-a desemnat câștigătorii celei de-a VII-a ediții. În finală au concurat 19 echipe, reprezentate de 120 de elevi și  30 de antrenori din toate regiunile R. Moldova, inclusiv una din România.

Copiii, cu vârsta între 9 și 16 ani, au proiectat și construit roboți și au propus soluții inovatoare ca răspuns la tematica acestui an: Cargo Connect. Tinerii au venit cu proiecte, idei și soluții inovatoare pentru a asigura o transportare a mărfurilor  rapidă, cost-eficientă, confortabilă oamenilor și prietenoasă mediului.

Cele mai bune echipe, evaluate de juriul competiției, au fost premiate cu trofee construite din LEGO. Câștigătorii FIRST LEGO League Challenge Moldova 2022 sunt:

  • Campionul FIRST LEGO League 2022: CaiVerziPePereti, liceul „Nicolae Iorga”,  Chișinău
  • Categoria „Valorile Fundamentale”: Asachi Delivery Service, liceul „Gheorghe Asachi”, Chișinău
  • Categoria „Proiectul de inovare”: Just do it, Biblioteca Publică „Mihai Eminescu”, Rezina
  • Categoria „Proiectarea Robotului”: SPACE DA VINCI, liceul „Da Vinci”, Chișinău
  • Categoria „Performanța Robotului”: RoboRangers TAK, Tekwill Academy Kids, Chișinău

Trofeele au fost înmânate echipelor câștigătoare de Președinta R. Moldova, Maia Sandu, și de Ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon. 

Multă ingeniozitate, creativitate și voie bună am găsit la Finala FIRST LEGO League Challenge. M-am bucurat să cunosc tineri entuziaști, plini de idei îndrăznețe. Am introdus cursul de Robotică în școlile noastre în anul 2014, iar astăzi acesta e predat în peste 200 de instituții de învățământ și biblioteci din toată țara și este unul dintre cele mai îndrăgite de elevi. Tehnologiile vor schimba viitorul, iar tânăra generație este cea care se împacă cel mai bine cu inovațiile. Mulțumim USAID, Guvernului Suediei și partenerilor locali pentru sprijinul pe care-l oferă în realizarea acestui program. Și mai ales mulțumim profesorilor entuziaști care mențin ingeniozitatea, creativitatea și curiozitatea în tinerii noștri”, a declarat Maia Sandu, Președinta   R. Moldova.

„Este un eveniment impresionant pe care Guvernul SUA este mândru să-l sprijine prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia. După doi ani de pandemie, suntem norocoși să putem reuni copiii din toată Moldova pentru marea finală. Sunt încântat de proiectele dezvoltate de echipe datorită abilităților din domeniile științei, tehnologiei și ingineriei pe care le-au dobândit în școli la cursul de robotică educațională. Educația STEAM este esențială în pregătirea tinerilor apți pentru economia viitorului. Sunt încrezător că acești tineri reprezintă antreprenorii, inginerii și liderii inovatori de mâine”, susține Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în R. Moldova.

Campionii ediției, echipa CaiVerziPePereți” de la liceul Nicolae Iorga din Chișinău, au creat prototipul unei instalații de sortare automată a mărfurilor în portul Giurgiulești  ce eficientizează  încărcarea și descărcarea acestora. “Pentru noi FIRST LEGO League Moldova a însemnat o experiență care chiar ne-a schimbat viața. Suntem foarte fericiți și extrem de recunoscători antrenorului nostru, dl Andrian Crîșmaru, pentru că ne-a ajutat și ne-a îndrumat, astfel încât am reușit să obținem  titlul de campion”, spune Andreea Gonța, membră a echipei câștigătoare.

 Toți participanții au primit medalii și certificate de participare, iar unor echipe le-au fost acordate premii speciale:

  • Premiu special „Motivare”: Fulger_BOT, Centrul Raional de Asistență și Performanță Educațională, mun. Ungheni
  • Premiu special „Excelență în Inginerie”: ALL FOR ONE, liceul „Vasile Alecsandri”, Bălți
  • Premiu special „Excelență în Inginerie”: Enigma, liceul „Mihai Stratuat”, Boșcana,  r. Criuleni
  • Premiu special „Stea în devenire”: TehnoIuHas Junior, liceul „Iulia Hasdeu”, Chișinău
  • Premiu special „Stea în devenire”: Scientists, liceul „Socrate”, Chișinău
  • Cel mai bun antrenor: Inna Donos, ALL FOR ONE, liceul „Vasile Alecsandri”, Bălți

FIRST LEGO League Challenge este cea mai mare competiție internațională în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani, care se desfășoară în 110 de țări, cu participarea a peste 680 mii de elevi. Echipele participante proiectează, construiesc și programează roboți autonomi pentru realizarea anumitor misiuni predefinite, precum și dezvoltă proiecte inovatoare menite să răspundă tematicii anuale a competiției.

Finala competiției, ce a avut loc pe 14 mai, a fost precedată de semifinalele ce au fost organizate pe 7 și 8 mai la Chișinău. În cadrul semifinalelor, 30 de echipe de robotică din țară, ce întrunesc 212 de elevi și 47 de antrenori, și-au prezentat proiectele inovatoare. 19 echipe au fost selectate pentru Finala FIRST LEGO League, dintre care una din România.

Evenimentele FIRST LEGO League Challenge Moldova 2022 se desfășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii Educaționale și sunt organizate sub egida Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul USAID Moldova și al Suediei în cadrul Proiectului  Tehnologiile Viitorului. Parteneri ai acestei ediții sunt companiile din sectorul TIC: Orange Moldova, Pentalog și FFW Agency.

Gazde și organizatori ai evenimentelor sunt Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

Loading