Pacea, o valoare umană supremă

Astăzi, 9 mai, de Ziua Europei, UPSC a găzduit rezonanțele literar-artistice ale pacii. În regatul pedagogic al lui Ion Creangă, astăzi, PACEA a fost conștientizată și elogiată profund.

Olimpicii la limba și literatura română și-au dat mâna cu laureații concursului universitar „Fiii Ambasador UPSC!”. În asentiment, aceștia au dat onor semnificativ Europei și limbii și literaturii române. În spațiul creativității crengiene, există o sporită atenție în raport cu tinerii care vin aici pentru lecția valorilor. Peste 200 elevi și profesori din Republica Moldova și România și-au omagiat astăzi performanțele lingvistice și literar-artistice, rezultate obținute merituos în cadrul Olimpiadei Universitare la limba și literatura aromână, ediția 2022. Cinci trofee cu marca Premiul Mare și cinci carnete de student înmânate autorilor celor mai prestigioase lucrări din concurs au pus în valoare comportamentul performat al Olimpicilor și au bucurat inima celor prezenți la eveniment. 7 premii I, 10 premii II, 15 premii III și 69 de mențiuni adeveresc standardul de calitate și concurența firească într-un cadru echitabil de evaluare a competențelor lingvistice și literare.

Surpriza absolută a evenimentului a constituit-o prezența la manifestare a personalităților de referință din spațiul literar și cultural național – Eugen DOGA și Ion HADÎRCĂ. În context sărbătoresc, a fost lansată și audiată „Odă Europei”, lucrare muzicală de excepție, aparținând acestor somități. De ziua Europei, la UPSC, lumina n-a fost o simplă metaforă. Lumina a luat chipul continentului în care suntem cu toții egali, iar îndemnul „VREM PACE!” a constituit laitmotivul acestui eveniment de anvergură.

Precizăm că este pentru prima oară când Olimpiada Universitară la limba și literatura română a fost organizată în format național, integrând în concurs și elevi performanți din România: Cluj-Napoca, București, Slatina, Suceava, Târgul Neamț, Vaslui, Iași.

Evenimentul a fost anticipat de o excepțională demonstrare a competențelor de vorbire în public susținută de către experta în comunicare Vera NASTASIU, absolventă UPSC, fondatoarea proiectului „dicție.md”.

Cordiale mulțumiri îndreptăm către toți participanții Olimpiadei Universitare la limba și literatura română, ediția 2022, interesați de valorile naționale și europene și către toți oaspeții care ne-au onorat cu prezența. Deosebită recunoștință aducem Dnei conf. univ. dr. Alexandra BARBĂNEAGRĂ, Rectorul UPSC și membrilor Catedrei de limba și literatura română (șeful catedrei, dr. hab. Prof. univ. Adrian GHICOV și Dnei conf. univ., dr. Olga BOZ, șefa Comitetului de Calitate) pentru contribuția substanțială în organizarea evenimentului.

Loading