Catedra de limba și literatura română adeverește prioritatea UPSC: investiția în pedagogi

Când spiritul creației e bucuria însăși a identificării cu personalitățile neamului, de la „Arca lui Noe” (Concurs Internațional de Lectură și Creație) la „Potop de stele în miez de ghenar” (Concurs Raional de inteligență Literară) e un singur pas.

Evocările lui MIHAI EMINESCU și GRIGORE VIERU au consolidat, în două activități consistente, parteneriatul de performanță UPSC – Direcția Generală Educație și cultură Strășeni, în care s-au înscris perfect elevii și profesoarele IPLT,,Hyperion” din Durlesti, Natalia MOGLAN și Oxana DURLEȘTEAN. O frumusețe a colaborării cu atitudine. Un farmec pedagogic stimulator de creativitate. O dragoste nemărginită pentru copiii și cadrele didactice din școala actuală.

Parteneriatul între Direcția Generală Educație și Cultură Strășeni și Catedra limba și literatura română, în persoana șefului acesteea, dr. habilitat, profesor universitar Adrian GHICOV, s-a consacrat în punctul strategic al interesului comun pentru stimularea învățării cu pasiune a limbii și literaturii române în instituțiile de învățământ general ale raionului Strășeni, pe care Universitatea îl asigură în plan științific și metodologic, iar Direcția de profil a Consiliului Raional Strășeni îl realizează deplin la nivelul procesului curricular zilnic.

Exprimăm gratitudine președintelui raionului, domnului Viorel JARDAN, și vicepreședintelui Ion URSU pentru investiția în programe educaționale care leagă tradiția cu inovația și pedagogia cu meritologia. UPSC le promovează cu desăvârșire! Au fost două zile de februarie, 15 și 16, în care UPSC a avut o conexiune filologică și pedagogică incredibilă cu profesorii din raionul Strășeni.

Viziune, profesionalism, profunzime și energie managerială debordantă – Lucia CACIUC, șefa Direcției generale educație și cultură, care edifică acum un curs înnoitor al politicilor educaționale stimulatoare de excelență. Și cadrele didactice o urmează! Spirit elevat, cu așezare vocațională în cuvântul românesc – Ion CONDREA, eminent pedagog al inefabilului, gândește și sporește cadrul motivațional al educației lingvistice și literare prin inițiative profesionale de admirat.

Profesori frumoși cu discipoli merituoși:

– Zinaida CONDREA, gr. didactic Superior, IP LT „Ion Inculeț”, Vorniceni;

– Ion CONDREA, gr. didactic Superior, sp. resp. DGEC Strășeni;

– Maria PRODAN, gr. didactic Superior, IP LT „Alecu Russo”, Cojușna;

– Ala CERTAN, gr. didactic I, IP LT „M. Eminescu”, Strășeni,

– Marcela ANTON, gr. didactic I, IP LT „Ion Vatamanu”, Strășeni;

– Rodica PASCAL, gr. didactic II, IP LT „M. Eminescu”, Strășeni,

– Nadejda MAMALIGA, gr. didactic II, IP LT „Mitropolit Nestor Vornicescu”, Lozova,

– Maria MOGÂLDEA, gr. didactic II, IP LT Zubrești,

– Ecaterina IORDACHI, gr. didactic II, IP LT „Universul”, Scoreni,

– Veronica BOBEICA, gr. didactic II, IP LT „Universul”, Scoreni.

Mențiuni și mulțumiri deosebite:

– Dnei Lucia CACIUC, Șef DGEC Strășeni;

– Dnei Tatiana TROIAN, director IP LT „M. Eminescu”, Strășeni;

– Dnei Valentina POPA, c/a al „Lăstărelului”, IP LT „M. Eminescu”;

– Trio condus de Daniela PLEȘCA, IP LT „Ion Vatamanu”.

Stimularea elevilor a constituit un prilej aparte de mândrie profesională. 8 echipe combative din 8 instituții liceale (menționate mai sus) au colaborat cu textul literar de calitate și-au adeverit competențe impresionante în spațiul operei eminesciene și vierene.

Cei mai convingători au fost elevii din IPLI ,,Ion Inculeț” (Vorniceni) și elevii din IPLT „Alecu Russo” (Cojușna). Respect pentru cadrele didactice coordonatoare – ambele cu grad didactic superior, absolvente ale Facultății de Filologie UPSC: Zinaida CONDREA și Maria PRODAN.

Pentru că la Strășeni e mare grijă în raport cu actul calității pedagogice, Catedra de limba și literatura română a Facultății Filologie și Istorie a UPSC dezvoltă substanțial relația de parteneriat cu acțiuni inedite.

Investiția în pedagogi e prioritatea noastră!

Loading