Laboratorul a fost creat în anul 2021, ca entitate de cercetare științifică instituționale, națională și internațională, prin finanțare complementară la proiectele de cercetare naționale câștigate de către universitate pentru perioada 2020-2023.
Prioritatea strategică: Provocări societale
Direcția strategică: Inovații sociale; Valorificarea capitalului uman și social
Caracterul cercetărilor: Aplicative
Acronim: NIPPD LAB
Site web: https://dpinovationlab.upsc.md/
Misiunea laboratorului constă în consolidarea și dezvoltarea capacității de cercetarea științifică în domeniul neuroștiințelor, pedagogiei inovative și dezvoltării personale în sistemul educațional și în sănătatea mentală, promovarea activităților inovative de predare-învățare, creatoare de cunoaștere şi generatoare de programe de pedagogie inovativă în plan personal și social.
Misiunea laboratorului NIPPD este de a transforma educația prin inovație și neuroștiințe, creând un spațiu de cercetare și dezvoltare care revoluționează modul în care predăm, învățăm și ne dezvoltăm personal. Laboratorul își propune să deschidă noi orizonturi în pedagogie, aducând în prim-plan abordări creative, tehnologii de ultimă generație, tehnici motivaționale atît pentru cel care învață căt și pentru pedagogi, dar și metode de învățare centrate pe nevoile elevilor și studenților.
Prin conectarea cercetării științifice de vârf cu realitatea practică din sălile de clasă, laboratorul își propune să modeleze viitoarele generații de educatori și lideri ai societății, pregătindu-i să facă față provocărilor unui mediu global în continuă schimbare. În centrul activităților se află dezvoltarea competențelor esențiale „soft skills” care sunt vitale pentru succesul personal și profesional.
NIPPD nu doar că inovează, dar și inspiră – oferind un cadru în care ideile, cunoașterea și colaborarea sunt la baza progresului educațional, prin rezultate tangibile atât sistemul de învățământ din Republica Moldova, cât și pe cel internațional.
Scopul laboratorului NIPPD este de a stimula o transformare în cercetarea și practica educațională, punând accent pe inovație, neuroștiințe și dezvoltare personală. Laboratorul urmărește să dezvolte cercetarea teoretică și aplicată, transformând-o într-un motor al schimbării în educație. Prin sprijinirea cadrelor didactice, a masteranzilor și doctoranzilor, NIPPD promovează crearea de noi paradigme educaționale care să răspundă cerințelor unei societăți în continuă evoluție.
Totodată, laboratorul își propune să integreze rezultatele cercetărilor în practici concrete, care să îmbunătățească calitatea procesului de predare și învățare, oferind soluții inovatoare pentru formarea unor generații capabile să prospere într-o lume dinamică și interconectată.
- Elaborarea unor politici privind implementarea bunelor practici în domeniul pedagogiei inovative și dezvoltării personale axate pe dezvoltarea competențelor ”soft skills” ale cadrelor didactice prin utilizarea inovațiilor pedagogice în societate la toate treptele de instruire.
- Inițierea programelor programe în domeniul neuroștiințelor, pedagogiei inovative și dezvoltării personale din perspectiva nevoilor de formare a cadrelor didactice, prin dezvoltarea competenţelor acestora, necesare pentru realizarea noului parcurs educaţional caracteristic unui mediu complex, a unei societăţi globale a cunoaşterii şi în continuă schimbare.
- Elaborarea şi autorizarea unor noi programe în domeniul neuroștiințelor, pedagogiei inovative și dezvoltării personale, axate îmbunătățirea calității educației în sistemul de învățământ din Republica Moldova din perspectiva educației centrate pe cel ce învață, cu aplicarea noilor orientări, tehnologii inovative de predare-învățare, potrivite necesităților educabililor, în vederea dobândirii abilităților și competențelor soft („soft skills”), diseminarea bunelor practici în educaţie şi în formarea profesională continuă.
- Dezvoltarea modelelor de formare profesională continuă a cadrelor didactice și managerilor din perspectiva neuroștiințelor aplicative, respectând principiului „învăţare pe parcursul întregii vieţi” şi a sistemului de credite profesionale cumulative.
- Optimizarea schimbului de idei şi informaţii cu specialiştii din ţară şi din străinătate, prin participarea la proiecte comune, la seminarii, conferinţe, simpozioane şi congrese, iniţierea proiectelor
- Diseminarea rezultatelor prin învăţare/predare/informare, transmiterea și diseminarea informaţiilor, experienţei şi a bunelor practici.
- Stimularea prezentării rezultatelor cercetării în publicații de specialitate și reviste de profil naționale și internaționale.
- Valorificarea rezultatelor cercetării în vederea aplicării lor atât în sistemul educațional, cât și la nivel de societate.
- Iniţierea şi contractarea de lucrări de cercetare – dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic precum și valorificarea rezultatelor cercetării de interes specific instituţiei.
- Formarea tinerilor cercetători prin organizarea de întâlniri periodice între specialişti, colocvii şi conferinţe, precum şi constituirea de cercuri şi colocvii studenţeşti în domeniul de cercetare a pedagogiei inovative și dezvoltării personale.
- Elaborarea unor programe de formare profesională continuă pentru psihologii școlari, profesori, învățători, elevi, studenți, doctoranzi.
- Implementarea programelor de informare a părinților, elevilor, studenților cu privire la pedagogia inovativă și dezvoltarea personală.
- Acordarea de asistenţă şi asigurarea expertizei la cererea unor instituţii sau persoane interesate şi colaborarea la diferite programe de cercetare-dezvoltare.
- Facilitarea incorporării cunoștințelor și aplicațiilor fundamentate neuroștiințific în metodele sau tehnicile de învățare și exercițiile sau experiențele de DP.
- Instituirea unui mecanism de colectare a feedbackului privind calitatea şi efectele programelor de formare realizate.
Internaționale
- Proiectul EduPreneurship – a New Way of Bringing Innovation in Education, US Embassy, Program de Granturi al ambasadei SUA, Bugetul Grants, Program of the US Embassy, Ambasada SUA, 01 noiembrie 2022 – 31 octombrie 2023
Naționale
- Formarea inițială și continuă a cadrelor didactice din perspectiva Conceptului Clasa Viitorului”, cifrul 20.80009.0807.37, Proiect din cadrul programului de stat, Bugetul de stat, înscrise în registrul de stat al proiectelor din sfera științei și inovării, 4 ani, ianuarie 2020 – decembrie 2023
- Metodologia implementării TIC în procesul de studiere a științelor reale în sistemul de educație din Republica Moldova din perspectiva inter/ transdisciplinarității (concept STEAM), cifrul 20.80009.0807.20, Proiect din cadrul programului de stat, Bugetul de stat, înscrise în registrul de stat al proiectelor din sfera științei și inovării, 4 ani, ianuarie 2020 – decembrie 2023
- Condiții pedagogice de optimizare a învățării în post criză pandemică prin prisma dezvoltării gândirii științifice” nr.20/Cov 19, cifrul 20.70086.32/COV (70105), Proiect din cadrul programului de stat, Bugetul de stat, înscrise în registrul de stat al proiectelor din sfera științei și inovării, 03 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2020
- Modele de valorificare a neuroștiințelor în dezvoltarea personală, cod 040111, aprobat prin Ordin MEC nr. 102 din 01.02 2024, Proiect al programului instituțional de cercetare Subprogramul de cercetare inovare (2024-2027), Finanțare instituțională, UPSC, 03 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2027
Laboratorul de pedagogie inovativă și dezvoltare personală și Biblioteca Științifică din cadrul UPSC, au lansat Colecția Personalități marcante ale Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, care va cuprinde cercetări biobibliografice, monografii biografice, tematice sau selective dedicate unor personalități marcante, cercetători, profesori renumiți, deschizători de drumuri, care au scris frumoase pagini în istoria științelor educației naționale. Colecția va pune în valoare personalitățile cercetătorilor, profesorilor de excepție pentru a face atractivă meseria de profesor și de cercetător într-o perioadă în care se atestă o criză de cadre didactice și de cercetare.
Deloc întâmplător, primul Volum, Dumitru Patrașcu: mod de viață și de gândire (autoarea cărții și inițiatoarea colecției Ludmila Armașu-Canțîr), reflectă viața și activitatea distinsului profesor universitar, doctor habilitat Dumitru Patrașcu, monoautor al 11 monografii, coautor la 18 monografii, 14 lucrări colective, având în palmares 46 de lucrări metodico-didactice, lucrări și articole de specialitate, 20 articole în reviste științifice de profil din țară și de peste hotare, autor a 12 manuale, 3 ghiduri, 18 recomandări metodice – în total a peste 250 de publicații în domeniu, conducător științific a peste 100 de teze de master în științele educației, concomitent având în palmares 27 de teze de doctor în pedagogie susținute de către discipolii aflați în coordonare, cu tematici de mare actualitate, fiind unul dintre cei mai prolifici autori în domeniu la nivel instituțional și național.
Al 2-lea volum biobibliografic din această serie, protagonistă fiind doamna profesor universitar, dr. hab. în pedagogie Larisa Cuznețov, autoare a peste 200 publicaţii ştiinţifice, studii monografice (15), ghiduri metodologice (10), suporturi de curs (3), articole științifice în reviste naționale cu recenzenți (51), comunicări și articole la conferințe internaționale (53), capitole în culegeri naționale și internaționale (6), conducător științific a 17 teze de doctor susținute etc. Șirul personalităților marcante care vor completa această colecție este impunător, astfel fiind puse în valoare rezultatele cercetărilor, activității academice și viața cercetătorilor universitari.
Pe lângă volumele dedicate personalităților marcante ale UPSC, in anul 2021 în cadrul Laboratorului de Pedagogie Inovativă și Dezvoltare Personală au mai fost editate o serie de lucrări:
- Ghidul metodologic: „Dezvoltarea gândirii științifice la cadrele didactice: fundamente teoretice și aplicative”, autor Sanduleac Sergiu, conf. univ., dr.
- Ghidul metodologic: „Repere teoretico-aplicative ale procesului educațional în mediul online ” Răilean Olga, conf. univ., dr., Armașu Ludmila, conf.univ., dr., Gonța Victoria, conf. univ., dr., Sanduleac Sergiu conf.univ., dr., Zubenschi Mariana, dr., Gorobeț Evelina.
- Culegerea materialelor conferinței științifice internaționale „Condiții pedagogice de optimizare a învățării în post criză pandemică prin prisma dezvoltării gândirii științifice din 18 iunie 2021 din cadrul UPSC, coordonator de volum Sanduleac Sergiu.
- Culegerea materialelor conferinței științifice internaționale ”Educația din perspectiva concepției Clasa Viitorului”, coordonator de volum Victoria Gonța.
Dintre dotările de care dispune instituția pentru a asigura buna funcționare a proiectului și care sunt puse la dispoziția cercetătorilor vom menționa:
- Birouri ale cercetătorilor, dotate cu echipamente IT (laptopuri (4), echipamente de scanare (4), imprimare (4), copiere (4) și conexiune la Internet, proiectoare (2).
• Săli de conferințe (2) și de clasă (6), amenajate în corespundere cu conceptul Clasei Viitorului în cadrul CNIDE, echipate după toate rigorile Clasei Viitorului. - TeachEduHub platformă didactică de învățare cu 19 cursuri tematice (www.teachedu.md)
- Tipografie digitală pentru uz instituțional intern.
- Biblioteci ale instituției, fiecare cu sală de lectură proprie.
- Fondul de carte al bibliotecilor (aprox.7500 titluri).
- Schimburi internaționale de publicații în regim instituțional prin Biblioteca și revistele universității.
- Baze de date internaţionale ale revistelor ştiinţifice, accesibile prin Biblioteca.
- Soft pentru prelucrarea datelor, soft pentru raportarea similitudinilor.
- Centrul Național de Inovații Digitale în Educație ”Clasa Viitorului”.
- ”Orange Digital Woman”, Orange Foundation, Centrul de Informații Universitare
- Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii
- Direcția Educație mun. Chișinău
- Direcția Educație din Cahul
- Direcția Educație din Ungheni
- Asociația pentru tineri și grupuri de risc FĂCLIA din Ungheni
- Ambasada SUA
- Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași
- Universitatea din Istanbul, Turcia
- Universitatea Transilvania din Brașov, România
- Baku State University (BSU)
- Universitatea „A.Vlaicu” din Arad
- Universitatea din București
- Universitatea din Zurich, Elveția
Adresa fizică: Biroul 24, Clădirea 2, str. Ion Creangă, nr. 1, mun. Chișinău, MD-2069
Pagină WEB: https://dpinovationlab.upsc.md/, HUB: www.teachedu.md
Email: teachedu.md@upsc.md; teachedu.md@gmail.com
Număr de telefon: (+373) 6869118500, (+373) 68683372
Harta locației: https://maps.app.goo.gl/Qu5wHhXY13VopdYEA
Formular de contact: https://forms.gle/QE4kCzxaJeAzR8R47