În baza acordului de colaborare încheiat între Universitatea noastră și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Filologie și Istorie din cadrul UPSC și Catedra de Slavistică „Petru Caraman” (Facultatea de Litere) au organizat Simpozionul Internațional al tinerilor cercetători „Lumea științei și tinerii: interdisciplinaritate și dialog”. Partenerii forumului științific au fost și Universitatea Națională Euroasiatică „Lev Gumiliov” Nur-Sultan (Kazahstan), Universitatea de Stat „Francisk Skorina” Gomel (Belarus) și Universitatea de Stat din Cerepoveț (Rusia). Manifestarea a avut loc în data de 4 noiembrie, 2021, în format online.
În deschiderea Simpozionului, cu un mesaj de salut a venit dna prof. dr. Daniela COJOCARU, Prorector pentru relații internaționale și parteneriate de studii şi cercetare al Universității „Al.I. Cuza” din Iași. Dna Cojocaru a menționat rolul tinerilor în promovarea interdosciplinarității și a dezvoltării științei pentru un dialog intercultural eficient.
Simpozionul are menirea de a susţine, dezvolta şi promova cercetarea ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor din diferite universităţi ale lumii, având drept obiective: identificarea tinerilor talentați și interesați de cercetare; dezvoltarea interesului pentru știință în activitatea studenților și masteranzilor, capacitatea lor de a prezenta materialele cercetării lor; îmbunătățirea nivelului profesional de pregătire a tinerilor cercetători.
Simpozionul, desfășurat pe parcursul a 9 ediții cu titlul Lecturi studențești, a fost iniţiat în cadrul Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” (Facultatea de litere) a Universităţii „Al.I .Cuza” din Iaşi în 2011. În 2015 au aderat și celelalte 4 universități.
Dacă la prima ediție au participat 12 studenți și masteranzi din cadrul Facultății de Litere, atunci la cea de-a X ediție, jubiliară, au participat peste 50 de doctoranzi, masteranzi și studenți din 15 centre universitare din 8 state: Azerbaidjan, Republica Belarus, Republica Moldova, Kazahstan, Polonia, Rusia, România, Ucraina. Lucrările Simpozionului s-au desfășurăt în limbile română, rusă și engleză.
Și studenții Facultății de Filologie și Istorie ai UPS „Ion Creangă” din Chișinău au participat cu comunicări consistente:
- Suruceanu Inna, studenta an. III, pr. de st. Limba și literatura rusă, f/r.;
- Rementova Alina, studenta an. III, pr. de st. Limba și literatura rusă, f/r.;
- Novicov Vladimir, studentul an. IV, pr. de st. Limba și literatura rusă și limba engleză;
- Macovei Anna, masteranda an. II, pr. de st. Educația lingvistică și comunicarea interculturală;
- Lungu Oxana, masteranda an. II, pr. de st. Didactica limbii ruse ca limbă nematernă, străină;
- Colibaba Anna masteranda an. II, pr. de st. Educația lingvistică și comunicarea interculturală.
Aducem sincere mulțumiri coordonatorilor științifici – conferențiarilor Irina Țvic și Gabriela Topor.
În cadrul Simpozionului, tinerii cercetători au prezentat rezultatele investigațiilor științifice, au propus idei noi și sugestii care vor contribui la dezvoltarea legăturilor culturale, educaționale, științifice între universități și țări.