Lansarea cărții „Educația de sus și educația de jos” a profesorului Ion Gagim

Pe 6 februarie 2025, la UPSC, în sala Orange Digital Center, a avut loc lansarea de carte „Educația de sus și educația de jos”, autor Ion GAGIM, profesor universitar, doctor habilitat în pedagogie, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.

În deschiderea evenimentului, Biblioteca Științifică a UPSC l-a prezentat merituos pe domnul Ion GAGIM drept „Maestrul gândirii pedagogice”, făcând o incursiune prin întreaga activitate didactică și managerială a acestuia. Momentele definitorii din carieră sunt contemplate în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. A ocupat funcții precum lector, conferențiar și profesor universitar, șef de catedră, prorector pentru activitatea științifică și rector al universității. În 2023, a fost ales membru corespondent al Academiei de Științe ale Moldovei.

Expoziția de carte pusă la dispoziția publicului, de asemenea, sub egida Bibliotecii Științifice a UPSC, a confirmat aportul adus sferei pedagogice. Profesorul, doctor habilitat în pedagogie, domnul Ion GAGIM este autorul a peste 40 de cărți, de la manuale școlare și până la monografii și a peste 200 de articole științifice.

În mesajul său de salut, dl Ion GAGIM și-a expus discursul „Paradoxul educației”, prin intermediul căruia subliniază importanța înțelegerii aspectelor diferențiale dintre cele două mari procese pedagogice: instruirea și educație. Sub influența crescândă a tehnologiilor informaționale, dl I. GAGIM menționează despre incapacitatea realizării unui proces educațional complex, bazat pe vechile principii.

Printre cei prezenți în sală s-au numărat studenții Facultății de Științe ale Educației. Profund impresionat și interesat de abordarea conceptului pedagogic din perspectiva adaptării necesităților tinerelor generații, publicul a confirmat cu vehemență mesajul domnului Ion GAGIM concentrat în jurul afirmației: „Prin computer se poate face instruire, dar nu și educație.”

Momentul central al lansării l-a constituit prezentarea autorului, „Paradoxul educației”, în care dl Gagim a abordat subiecte esențiale precum rolul educației în societatea actuală, diferența dintre educație și instruire, impactul inteligenței artificiale, dar și provocările tot mai mari cu care se confruntă profesorii și studenții, inclusiv fenomenul burnout-ului. De asemenea, publicul a avut ocazia să descopere noua sa lucrare „Educația de jos și educația de sus”, o reflecție profundă asupra dimensiunilor educației.

Cu o experiență pedagogică ce depășește 40 de ani, profesorul universitar, doctor habilitat în pedagogie, domnul Ion GAGIM, prin lansarea noii sale cărți, îndeamnă la conștientizarea și valorificarea aspectelor educaționale raportate la realitatea momentului. Evenimentul dedicat descoperirii vieții și operei lui Ion GAGIM s-a încheiat cu sincere mulțumiri și aplauze, încurajări și aprecieri din partea publicului.

Loading