Studenții UPSC au luat parte la o lecție de comemorare a victimelor Holocaustului

Pe data de 5 februarie 2025, doamna Larisa Noroc, dr. conf. univ. le-a vorbit studenților, în cadrul lecției cu genericul „Holocaustul – Memorii și Lecții pentru Umanitateˮ, despre ororile și evenimentele istorice care au dus la amploarea genocidului asupra evreilor în anii celui de-al Doilea Război Mondial. În cadrul lecției desfășurate cu ocazia împlinirii celor 80 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz, dna. L. Noroc a ținut să menționeze despre actualitatea problemei antisemite și a fascismului în contextul situației la nivel global, pornind de la afirmația „Fascismul nu are naționalitateˮ. 

Lecția a fost completată prin expoziția de documente istorice „Reîntoarcere la viațăˮ, organizată de bibliotecarul principal, doamna Elizaveta Globa. Prin intermediul exponatelor fotografice, studenții au putut dobândi cunoștințe vaste despre comunitățile etnice și minoritățile supuse exterminărilor, care au dus la omorârea a peste 11 milioane de oameni.

Cu informații despre modalitățile de căutare a literaturii în raport cu subiectul prezentat, a vorbit bibliotecarul principal, doamna Maria Emandei. Expoziția de carte „Holocaust – file din istorieˮ le-a oferit studenților posibilitatea analizării volumelor care prezintă evoluția evenimentelor secolului XX, precum și politicile duse de alte state ale Europei în perioada marelui masacru asupra comunității evreiești. 

Prin analize istorice și dovezi imprimate din realitate, dna. L. Noroc a precizat extinderea ideologiei antisemite și asupra altor state, precum Franța, Ungaria, Croația, precum și în România (1940). În consecință, au devenit victime ale acestui genocid inclusiv grupurile de romi, homosexuali și reprezentanții altor comunități religioase. Lecția de comemorare a ținut să accentueze necesitatea transformării istoriei în lecții de viață și nu într-o posibilitate de interpretare a prezentului. 

Loading