Rezultatele proiectelor internaționale de cercetare, inovare și transfer tehnologic de la UPSC, expuse la Festivalul cercetării și inovării, ediția a III-a

În data de 12 noiembrie 2024, a avut loc lansarea în spațiul românesc a Deceniului Internațional al științelor pentru Dezvoltare Durabilă (2024-2033), iar unul din evenimente organizate în acest context a fost Festivalul cercetării și inovării „Știința pentru pace și dezvoltare: creativitate, experiență, perspective”, ediția a III-a. Prezent la eveniment din partea UPSC, Vitalie Dilan, șef Laborator Sisteme Informaționale Geografice a prezentat rezultatele proiectelor internaționale de cercetare, inovare și transfer tehnologic obținute de membrii Facultății de Geografie:

De asemenea, a prezentat inițiativele de promovare a educației și cercetării la nivel instituțional prin accentuarea proiectelor și activităților extra curriculare implementate de Clasa Viitorului, dar și Institutul de Cercetare, Inovare și Transfer tehnologic, parte a organigramei Universității Pedagogice de Stat “Ion Creangă” din Chișinău. În acest context, este de remarcat că progresul științific nu este posibil fără o educație de calitate, iar proiectele STEAM ar fi unul din instrumentele eficiente de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă care reprezintă dezideratul Deceniului Internațional al științelor pentru Dezvoltare Durabilă (2024-2033).

La evenimentul de lansare propriu – zisă a Deceniului au participat Acad. Ioan-Aurel Pop, Președinte, Academia Română și Acad. Ion Tighineanu, Președinte, Academia de Științe a Moldovei; Ligia Deca, Ministrul Educației, Președinte al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO; Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării, Republica Moldova; Lidia Brito, Director general adjunct al UNESCO pentru științe, dar și alți reprezentanți oficiali, precum și cei ai sectorului academic, instituții de cercetare etc.

Evenimentul de lansare în spațiul românesc a Deceniului Internațional al științelor pentru Dezvoltare Durabilă (2024-2033) a fost organizat de Academia Română și Academia de Științe a Moldovei. 2024–2033 a fost proclamat Deceniul Internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 25 august 2023.

  • Evenimentul a fost înregistrat și poate fi urmărit aici.

Loading