Pios omagiu Limbii Române, la UPSC

La 30 august 2024, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a  fost gazda unui eveniment academic de suflet Conferințele publice dedicate Zilei Limbii Române, organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Retorul UPSC, dna Alexandra Barbăneagră, a felicitat asistența cu ocazia Zilei Naționale a Limbii Române, evidențiind rolul incontestabil al cadrelor didactice, in globo, și al studenților  crengieni, in stricto, în valorificarea culturii și identității românești. 

Directoarea ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău, dna Monica Babuc, a etalat atenția deosebită pe care  ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău o acordă activităților dedicate limbii și culturii române. Dna Monica Babuc a menționat că prelegerile publice, ținute de distinsele lingviste Eugenia Bojoga și Carmen Dimitriu, în fața comunității profesorale de la UPSC reprezintă un bun prilej pentru a venera „Limba doinelor de aur” acasă și de a promova Limbii română în lume.

În cadrul conferinței publice, dna profesoară de lingvistică Eugenia Bojoga, lector universitar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a vorbit celor prezenți retrospectiv, dar și prospectiv despre „Locul limbii române între limbile lumii”, continuând astfel nobilul crez al „celui mai erudit dintre lingviștii contemporani”, Eugen Coșeriu.

Conferința publică cu genericul „Limba română în contextul multicultural și multilingvistic din Regiunea Autonomă Găgăuzia”, ținută de dna doctor Carmen Dimitriu, lector universitar la Institutul Limbii Române din București, a rezonat cu demersul politicilor lingvistice din Republica Moldova, în special învățarea limb ii române de către reprezentanții minorităților sociale.

Cu un mesaj de gratitudine pentru conferințele excepționale ținute de distinsele locutoare a venit dl profesor universitar Ghicov Adrian, șef catedră Limba și literatura română în cadrul UPSC. Domnul Profesor a felicitat audiența și întreaga comunitate academică cu ocazia sărbătorii naționale Limba Română și a transmis celor prezenți un mesaj-îndemn de a vorbi, viețui și conviețui în Limba Română.

Evenimentul, organizat în cadrul UPSC, reprezintă un pios omagiu adus LIMBII ROMÂNE și adeverește, vorba poetului Grigore Vieru, absolvent UPSC, că „În al limbilor tezaur / Pururea o să rămână / Limba doinelor de aur, / Limba noastră cea română.”.

Loading