Educația pentru pace va fi dezvoltată de UPSC în cadrul unui nou proiect Erasmus+

În perioada 16-20 aprilie 2024 reprezentantele Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău: Angela SOLCAN, dr., conf. univ., decana Facultății de Limbi și Literaturi Străine, coordonatoare de proiect, și Lucia SAVA, dr., conf. univ., șefa Direcției Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional, manager, au participat la reuniunea consorțiului și prima vizită de studiu în cadrul Proiectului Erasmus+ „PeaceEdu – Curriculum Reform to promote education for peace in Ukraine, Georgia and Moldova”. Evenimentul a fost găzduit de Tampere Peace Research Institute (TAPRI, Tampere, Finlanda), instituția coordonatoare a proiectului, și de Peace Education Institute (RKI, Helsinki, Finlanda).

Activitățile incluse în agendă au vizat mai multe obiective:

  • Cunoașterea partenerilor și consolidarea parteneriatelor;
  • Analiza obiectivelor și așteptărilor în cadrul proiectului;
  • Prezentarea calendarului evenimentelor;
  • Administrarea proiectului;
  • Asigurarea calității, monitorizarea și managementul riscurilor.

În cadrul reuniunii, o atenție sporită a fost acordată evaluării analizei de nevoi la nivel național a fiecărui partener. Astfel, cele trei state beneficiare: Ucraina, Georgia și Republica Moldova au prezentat contextele naționale, direcțiile și perspective de implementare a conceptului educației pentru pace la nivel național și instituțional, precum și potențialele obstacole, provocări în atingerea obiectivelor proiectului. Discuțiile privind planificarea și administrarea proiectului au fost completate cu câteva tematici informative despre: Ce este diversitatea educației? Cum se realizează ea în Germania? Ce este Educația pentru Pace?

Proiectul Erasmus+ „PeaceEdu – Curriculum Reform to promote education for peace in Ukraine, Georgia and Moldova” reunește 13 parteneri din câteva state: Finlanda, Germania, Austria, Georgia, Ucraina, Moldova și urmează a fi implementat în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026. Cei trei parteneri din Republica Moldova sunt: Universitatea de Stat din Moldova – instituția coordonatoare la nivel național, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Agenția de Inovare și Dezvoltare.

Cele trei instituții își propun să dezvolte educația pentru pace în sistemul de învățământ general și universitar, iar proiectul PeaceEdu ar putea fi instrument de consolidare a spiritului civic și toleranței în societatea noastră, de creștere a conștientizării și responsabilizării tinerelor generații prin educație, în care elevii și studenții de astăzi, vor deveni cetățeni activi ai societății de mâine. La nivel instituțional, proiectul va contribui la dezvoltarea unui program complex de integrare a studiilor pentru pace prin elaborarea unor cursuri sau module tematice, care urmează a fi incluse în programele de studii superioare și de formare continuă pentru domeniul Științe ale educației, 0114 Formarea profesorilor.

Loading