În perioada 29-30 martie 2024, în cadrul UPSC, s-au desfășurat sesiunile de instruire a managerilor instituționali și a cadrelor didactice universitare privind aplicarea instrumentelor și mecanismelor de asigurare a calității și monitorizarea programelor de studii superioare din perspectiva racordării acestora la solicitările pieței muncii.
Instruirile au fost organizate de Alexandru CHIȘ,conf. univ., dr., Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, expert ARACIS, România. Conținuturile abordate au vizat mai multe subiecte:
- Prezentarea sistemelor de asigurare a calității implementabile la nivel de instituții de învățământ superior;
- Instruirea (inter)activă în contextul nevoii de implementare și gestionare activă a sistemelor de asigurare a calității;
- Implementarea sistemului de asigurare a calității la nivel instituțional;
- Planificarea strategică din perspectiva asigurării calității;
- Monitorizarea și îmbunătățirea continuă a calității proceselor educaționale;
- Evaluarea multidimensională a calității programelor de studii;
- Evaluarea activității cadrelor didactice prin proceduri specifice.
În cadrul sesiunilor, expertul internațional a prezentat recomandările sale privind implementarea Manualului Calității, gestionarea procedurilor de sistem și operaționale, cât și a metodologiei de aplicare a chestionarelor de evaluare multigraduală a tuturor beneficiarilor procesului educațional. La sesiunile de instruire au participat 75 de persoane: rector, prorectori, decani, prodecani, șefi de catedre, responsabili de asigurare a calității și cadre didactice universitare.
Activitatea a fost realizată în cadrul subproiectului UPSC: „Asigurarea calității și relevanței formării profesionale a viitorilor pedagogi prin programe de studii inovative și conexe la piața muncii” (ACRVP), Proiectul Învățământul Superior din Moldova, implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, finanțat de Banca Mondială.