În cadrul Facultății de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, în data de 19 martie 2024, s-a desfășurat trainingul „Pedagogii inovative și educația STEM”, destinat cadrelor didactice, care a avut drept scop familiarizarea cu instrumente inovative de învățare-predare bazate pe inteligența artificială și conceptul STEM.
Echipa de formatori de la NextLab.tech, ghidați de profesorul universitar Răzvan Bologa (Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica), au abordat și prezentat subiecte de învățare personalizată, asistată de TIC, kituri de roboți Miro, platforma de învățare adaptivă Robo.Nextlab.tech, mediul de programare Mixly, modalitățile de programare a roboților și de utilizare a diferitor tipuri de senzori, elaborarea proiectelor STEM cu implicarea roboticii etc.
Cele 25 de cadre didactice (ale facultății și din licee), antrenate în training, au parcurs (în calitate de cursanți) câteva unități de învățare prin intermediul platformei Robo.Nextlab.tech, reușind să-și dezvolte deprinderi de lucru fundamentale cu kiturile Miro.
În același timp, au fost lansate discuții în vederea continuării colaborării facultății FMTI cu NextLab.Tech, inclusiv, prin inițierea proiectelor de cercetare aplicativă.
Trainingul a fost realizat cu suportul financiar al AO Digital Flower (Republica Moldova) și NextLab.Tech (România), pentru care administrația UPSC își exprimă gratitudinea și respectul.