În perioada 20-21 decembrie 2023, Catedra Pedagogie Preșcolară, Educație Fizică și Dans (PPEFD), Facultatea de Științe ale Educației, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, a desfășurat seminarul științifico-pracrtic cu genericul „Coregrafia în sistemul educațional”, ediția a III-a, întrunind în calitate de participanți profesori universitari, coregrafi, studenți și absolvenți ai programului de studii Dans popular și clasic, colective de dans popular.
Evenimentul a fost deschis de un grup de colindători din ansamblul „Ciuleandra”, care au creat atmosfera sărbătorilor de iarnă, valorificând tradițiile și obiceiurile neamului românesc.
În debutul seminarului, cu un cuvânt de salut, s-a adresat participanților și oaspeților evenimentului Rectorul UPSC, dna dr. conf. univ. Alexandra BARBĂNEAGRĂ.
La fel, în cadrul evenimentului au luat cuvântul: Nina GARȘTEA, dr., conf. univ., decanul Facultății Științe ale Educației; Stela DUMINICĂ, metodist principal, Secția Dezvoltarea competențelor profesionale, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport al mun. Chișinău; Lidia COJOCARI, dr., conf. univ., șef catedră PPEFD.
În cadrul seminarului dl lector. univ. Ion BENCHECI a desfășurat un atelier practic la care studenții, coregrafii și elevii au studiat două dansuri folclorice: „Sâsâiacul” și „Cârligul”, exersând pașii de dans și participând la montarea unei schițe de dans.
Un loc aparte a fost atribuit dezbaterilor legate de calitatea formării inițiale și continue a profesorilor de dans popular și clasic, ca rezultat al analizei planurilor de învățământ la programele de studii Dans popular și clasic, ciclul I, Licență și Managementul și didactica artei dansului, ciclul II, Master.
În cadrul evenimentului, au evoluat în scenă colectivele de dans popular, conduse de absolvenții programului de studii Dans popular și clasic:
- Ansamblul „Sălcioara” din IPLT „L. Deleanu” din mun. Chișinău, coregraf Dorin URSAN;
- Ansamblul „Lăpușnița” din s. Lăpușna, r-nul Hâncești, coregraf Veronica PÎRĂU;
- Ansamblul Școlii de Arte „Nicolae Sulac” din r-nul Florești, coregraf Igor CONSTANDA;
- Ansamblul IPLT „M. Berezovschi” din mun. Chișinău, coregraf Nicolae CATLABUGA;
- Ansamblul IPLT „G. Meniuc” din mun. Chișinău, coregraf Ion VRÎNCEANU;
- Ansamblul IPLT „Alecu Russo” din s. Cojușna, Strășeni, coregraf Gabriela BUȚCO.
- Ansamblul Școlii de Artă din satul Dubăsarii-Vechi, coregraf Olivia VASILIȚA.
Mulțumiri alese dlui lector univ. Ion BENCHICI, coordonatorul programului Dans popular și clasic, dnei dr. conf. univ. Lidia COJOCARI, șef catedră PPEFD, coordonatorul programului Managementul și didactica artei dansului, dlui asist. univ. Iurie CIBRIC, pentru implicare activă, sprijin profesionist în organizarea și desfășurarea seminarului științifico-practic.