Participarea UPSC la Conferința internațională „Partajare și învățare pentru mentorat în educație”

În perioada 9-12 noiembrie 2023, Lucia SAVA, dr., conf. univ., managera subproiectului instituțional „Asigurarea calității și relevanței formării profesionale a viitorilor pedagogi prin programe de studii inovative și conexe la piața muncii”, împreună cu Viorica ANDRIȚCHI, dr. hab., prof. univ., directoarea Centrului de Formare Continuă și Leadership și Tatiana VERDEȘ, dr., conf. univ., șefa Departamentului de Formarea Adulților și Dezvoltare Personală au participat la Conferința internațională PARTAJARE ȘI ÎNVĂȚARE PENTRU MENTORAT ÎN EDUCAȚIE, care s-a desfășurat la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu (România). 

Scopul vizitei a constat în diseminarea experienței acumulate în domeniul mentoratului, concept dezvoltat în cadrul subproiectului prin elaborarea programului inovativ de mentorat de practică pedagogică și instruirea cadrelor didactice din învățământul universitar și general ca mentori de practică pedagogică, cât și acumularea bunelor practici din experiența internațională, inițierea și dezvoltarea unor parteneriate durabile pe dimensiunea mentoratului.

Conferința a fost organizată de Ministerul Educației din România, în cadrul Proiectului strategic Profesionalizarea carierei didactice – PROF, în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Evenimentul a reunit peste 140 de reprezentanți, între care peste 60 de vorbitori din România, Spania, Italia, Republica Moldova, iar activitățile au fost realizate în cadrul a 10 ateliere tematice aplicative în domeniul mentoratului. În cadrul evenimentului, echipa delegată de UPSC a prezentat în plenul conferinței tema: „Realități și perspective ale mentoratului în educația din Republica Moldova. Bune practici ale Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău”, prin care au expus schimbările din sistemul educațional, conceptul mentoratului la nivel național, precum și experiența acumulată de UPSC ca rezultat al elaborării și pilotării programului inovativ de mentorat de practică pedagogică, au trasat perspectivele de dezvoltare ale mentoratului la nivel instituțional, care vizează dezvoltarea Centrului de Mentorat și extinderea bazei de date a mentorilor de practică pedagogică.

Activitățile de mentorat sunt importante în contextul dezvoltării profesionale continue și în sprijinirea dezvoltării carierei didactice. Conferința a oferit un cadru favorabil pentru dezbateri privind mentoratul de carieră didactică, pentru stimularea schimbului de bune practici și strategii în diferite țări, pentru discutarea provocărilor în diferite contexte naționale și crearea direcțiilor de abordare unitară a aspectelor legislative, teoretice și metodologice ale mentoratului.

Pentru detalii privind conferința, accesați aici.

Loading