Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a fost onorată, astăzi, 28 octombrie 2023, să organizeze și să găzduiască cea de-a V-a ediție a Festivalului-Concurs Internațional de interpretare vocal-corală „Sărbătoarea Corului” în R. Moldova.
În deschiderea Festivalului, dna Alexandra Barbăneagră, rector UPSC a salutat participanții și memnbrii juriului și a subliniat importanța educației muzicale în dezvoltarea personalității pe parcursul întregii vieți și necesitatea promovării valorilor muzicale și a tinerilor talente.
Manifestările muzicale expuse în cadrul Festivalului au fost jurizate de Membrii Juriului:
- George Dumitriu – Președintele juriului, conf. univ., dr., Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași România
- Ganna Dzhulai – Profesor, Academia Națională de Muzică „A.Nejdanova”, Odessa Ucraina
- Enric Genesca – President and Singer of Grup „Cantaire”, Spania
- Mariana Vacarciuc – dr., conf. univ., șef Secție Educație Artistică a UPSC
- Serghey Savenko – Prim dirijor a Teatrului Național Academic de Comedie Muzicală „M.Vodyanoi”, Odessa Ucraina
- Svetlana Postolachi – Fondator al Festivalului – Concurs Internațional „Sărbătoarea Corului” în R. Moldova.
Cu numeroase trofee și premii speciale în palmares, toți participanții la „Sărbătoarea Corului”, ediția a V-a, demonstrând performanțe înalte, dedicație și o mare dragoste pentru muzică, au accentuat armonia muzicală atât prin linia melodică, ritm, formă, stil, cât și prin textul literar cântat, alegându-se, astfel, cu Diplome și premii.
Au răsunat melodii cunoscute, dar, care, cu fiecare interpretare, scot în evidență noi detalii și nuanțe artistice: „Cât trâim pe-acest pământ”, „Spală-mă în râul dragostei”, „Moldova mea”, „Scumpi profesori”, „Sârba pe loc”, Doine și Suite de cântece populare românești.
De asemenea, participanții la Festival au interpretat șlagăre internaționale din diferite epoci, precum: „Quien sera” de Pablo Beltran Rudz, „Je T’aime” de Lara Fabian, „My Heart Will Go On” din repertoriul Celine Dion și Aria Violetei din Opera „Traviata” de Giuseppe Verdi.
Desfășurat în format mixt, evenimentul a adunat 12 Colective Corale și 14 participanți la Secțiunea Canto, reprezentanți din Moldova, România, Ucraina, Spania, Italia și China, care au demonstrat că muzica, indiferent de gen, este intraductibilă și nu cunoaște frontiere.
Acest eveniment a încheiat seria de manifestații muzicale desfășurate la nivel național și internațional începând cu prima zi a lunii octombrie, zi declarată Ziua Internațională a Muzicii, anual, încă din 1975.