Astăzi, 26 octombrie 2023, Facultatea de Filologie și Istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a desfășurat o întâlnire emoționantă de tip literar-lectoral cu invitați notorii ai domeniului, acțiune care s-a înscris în Campania Națională de Promovare a Lecturii „Cartea deschisă”. Evenimentul a fost moderat de către doctorul habilitat, conferențiarul universitar Adrian Ghicov, șeful Catedrei de limba și literatura română, care a precizat că valoarea de adevăr a lecturii stă în faptul producerii sale reale. Această competență e de tip transversal și este una fundamentală pentru un cadru didactic realizat sau în formare, cel care se respectă și convertește textul la propria ideologie profesională.
Prin discursurile dumnealor, invitații: dl. prof. Mircea A. Diaconu, critic literar, eseist (România), doamna dr. hab. Maria Șleahtițchi, critic literar, poetă, directorul general al Muzeului Național de Literatură Română „Mihail Kogălniceanu” (Moldova) și dl. Mircea V. Ciobanu, scriitor, istoric și critic literar, editor de carte, au trezit curiozitatea și au îndemnat studenții crengieni să citească literatură de valoare, să se întrunească în ateliere de lectură și în cenacluri literare, să-și dezvolte continuu plăcerea lecturii conectată la cea estetică.
Prezente la eveniment, doamna decan, doctor conferențiar Gabriela Topor, și doamna prodecan Olga Boz, doctor conferențiar, au apreciat atenția cuvenită lecturii, oferită prin această valoroasă campanie și au dat asigurări oaspeților și prezenței( studenți, doctoranzi și profesori de la Catedra de limba și literatura română) că acțiunile lectorale si manifestările lecturale ale studenților facultății vor fi în prim-planul epistemic si metodologic al corpului profesoral, atâta timp cât literatura poate mult, iar lectura impulsionează această potență ca prilej valoric de creștere profesională și spirituală.
Precizăm faptul că această Campanie Națională de Promovare a Lecturii – „Cartea deschisă” – se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui Republicii Moldova Maia Sandu și este finanțată de Ministerul Culturii, platforma de implementare fiind Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău.