La Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, anul academic 2023 – 2024 a debutat cu aspirații europene și cu semnul responsabilității și al încrederii în realizări frumoase. A răsunat imnul de stat al R. Moldova și imnul studenților „Gaudeamus”.
Ceremonia de inaugurare a noului an academic a fost deschisă de Doamna conf. univ., dr. Alexandra BARBĂNEAGRĂ, Rectorul UPSC, care a felicitat studenții anului I, a prezentat cele 8 Facultăți ale Universității, oportunitățile de studii și beneficiile pe care le au studenții, a adus în revistă realizările reprezentative din ultimii ani și ideile de perspectivă . De asemenea, dna Rector a UPSC a făcut o scurtă incursiune în istoricul Universității, prezentând nume notorii din literatură, artă și știință, absolvenți ai UPSC, care, cu demnitate și mândrie, duc faima Universității.
Prezent la activitate, ministrul educației și cercetării Dan PERCIUN a felicitat întreaga comunitate academică și a subliniat că „Școala este locul în care ne formăm ca cetățeni, ca profesioniști, dar, și mai important, ne formăm ca oameni. Într-o lume în continuă schimbare este bine să avem cunoștințe, dar trebuie să știm și cum valorificăm aceste cunoștințe în beneficiul nostru și al altora.” La fel, în alocuțiunea sa, dl ministru a mai menționat: „Inteligența emoțională, colaborarea, gândirea critică, liderismul, creativitatea vor fi competențe care va trebui să le dezvoltați în viitorii voștri discipoli. Iar pentru aceasta trebuie să le posedați voi înșivă. Nimic nu inspiră mai mult decât puterea propriului exemplu. Investiți în voi în acești trei ani de facultate, explorați, trăiți noi experiențe, învățați din greu, faceți voluntariat, fiți deschiși spre noi idei și oportunități, consumați arta, căutați proactiv să vă lărgiți orizonturile”.
Absolvent cu mențiune al UPSC, poetul academician Ion HADÂRCĂ a transmis live un mesaj de felicitare studenților, le-a dorit ca uşile care li s-au deschis astăzi, să le călăuzească paşii spre nobila profesie aleasă, iar greutăţile pe care le vor întâmpina, să nu-i întoarcă de pe acest drum, ci să vă îmbărbăteze cu voinţă, tărie, curaj şi, mai presus de orice, – ambiţie. Academicianul a venit și cu câteva sugestii pentru studenții anului I, menționând faptul că studiile, cercetarea, dedicația sistematică sunt esențiale. Și, în contextul tendințelor europene, „important este legâmântul cu valorile naționale”, a mai menționat poetul, dorindu-le studenților „Drum Bun în lumea cărților și să ne-ntâlnim doar cu realizări frumoase”.
Spre finalul ceremoniei, absolvenții anului precedent de studii au îndemnat studenții începători să-și învingă temerile și să fie convinși că, în continuare, vor deveni mai bogați spiritual și profesional și, cu onoare și mândrie, le-au înmânat roba și toca pe care, așa cum s-au exprimat absolvenții „de cum le îmbraci, devii judecătorul propriei conştiinţe.”
Sala arhiplină a demonstrat, încă odată, dorința și interesul crescut al studenților de acumulare a noilor cunoștințe, care denotă faptul că sistemul educațional în Republica Moldova perseverează și are viitor.