În data de 14 martie curent, în cadrul Zilelor Francofoniei, Biroul Național AUF-Moldova și Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova au organizat seminarul național „ Manifest pentru o diplomație științifică francofonă ”.
Obiectivele evenimentului au fost : anunțarea „Manifestului pentru o diplomație științifică francofonă”, cosemnat de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, reprezentanților instituțiilor de învățământ din țară, trecerea în revistă a Conferinței Ministeriale de la Cairo și prezentarea domeniilor prioritare de intervenție a țărilor cosemnatare.
Acest document co-construit și ambițios a fost validat de aproape 40 de țări reprezentate la cea de-a 6-a Conferință ministerială de la Cairo, pe 26 octombrie 2022, cu ocazia celei de-a 2-a ediții a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice.
Organizatorii și invitații seminarului: ES Dl Graham PAUL, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Dl Anatole TOPALĂ, Ministrul Educației și Cercetării și Dl Eugen VIZIR, Directorul Institutului Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au vorbit la eveniment despre diplomația științifică francofonă.
Directoarea Biroului Național AUF-Moldova, doamna Claudia Vișan, a prezentat domeniile prioritare de acțiune ale Agenției Universitare a Francofoniei și activitățile planificate în cadrul Planului Național AUF-Moldova pentru anul 2023.
La întâlnire au participat reprezentanți francofoni din diverse instituții de învățământ. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a fost reprezentată de reponsabili ai Secției Relații Internaționale, ai Departamentului de Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional și ai Facultății de Limbi și Literaturi Străine.
Manifestul pentru diplomația științifică francofonă este un document de referință axat pe contribuția sistemelor educaționale și universitare la factorii de decizie politici. Originalitatea sa constă în a propune o metodologie și niște teme prioritare pentru cooperarea internațională și parteneriatele din lumea francofonă, care sunt prezentate de guverne și susținute de o rețea globală de experți și oameni de știință francofoni:
Instituționalizarea mobilității competențelor;
Profesionalizarea cadrelor didactice și a diplomelor;
Promovarea publicațiilor științifice de limbă franceză;
Standardizarea calității instituțiilor științifice;
Democratizarea educației digitale;
Dezvoltarea capacității de angajare a tinerilor și promovarea antreprenoriatului;
Diseminarea culturii medierii și gestionării conflictelor.
Manifestul este disponibil în 3 limbi:
* Franceză
* Engleză
* Arabă
_________________________________
Séminaire national: Manifeste pour une Diplomatie scientifique francophone
Le 14 mars 2023, dans le cadre des Journées de la Francophonie, le Bureau National AUF-Moldova et le Ministère de l’Éducation et de la Recherche de la République de Moldova ont organisé le séminaire national ” Manifeste pour une Diplomatie scientifique francophone „.
L’événement avait pour objectifs d’annoncer le Manifeste pour une Diplomatie scientifique francophone, co-signé par le Ministère de l’Éducation et de la Recherche de la République de Moldova, aux représentants des établissements d’enseignement du pays, de faire un retour sur la Conférence ministérielle du Caire et de présenter les domaines d’intervention prioritaires par les cosignataires.
Ce document co-construit et ambitieux a été validé par près de 40 pays représentés à la 6ème Conférence ministérielle du Caire, le 26 octobre 2022, à l’occasion de la 2ème édition de la Semaine mondiale de la Francophonie scientifique.
Les conférenciers du séminaire : SE M. Graham PAUL, Ambassadeur de France en République de Moldova, M. Anatole TOPALA, Ministre de l’Education et de la Recherche et M. Eugen VIZIR, Directeur de l’Institut Diplomatique du Ministère des Affaires Etrangères et de l’Intégration Européenne ont évoqué la diplomatie scientifique francophone lors de l’événement.
La Responsable du Bureau National AUF-Moldova, Madame Claudia Visan, a présenté les axes prioritaires d’action de l’AUF et les activités prévues dans le cadre du Plan National AUF-Moldova pour l’année 2023.
Des représentants francophones de différents établissements d’enseignement ont assisté à la rencontre. L’Université Pédagogique d’État « Ion Creanga » a été représentée par des responsables de la Section des Relations Internationales, du Département de la Communication, de l’Image et du Marketing Institutionnel et de la Faculté des Langues et Littératures Etrangères.
Le Manifeste pour une Diplomatie scientifique francophone est un document de référence centré sur l’apport des systèmes éducatifs et universitaires aux décideurs politiques. Son originalité est de proposer une méthodologie et des thématiques prioritaires de coopération internationale et de partenariats dans l’espace francophone, qui soient portés par les gouvernements et soutenus par un réseau mondial d’experts et de scientifiques francophones :
Institutionnaliser la mobilité des compétences ;
Professionnaliser le corps enseignant et les diplômes ;
Valoriser les publications scientifiques francophones ;
Normaliser la qualité des établissements scientifiques ;
Démocratiser le numérique éducatif ;
Développer l’employabilité des jeunes et promouvoir l’entrepreneuriat ;
Diffuser la culture de la médiation et de la gestion de conflits.
Le Manifeste est disponible en 3 versions :
* Français
* Anglais
* Arabe