Competiția de robotică FIRST LEGO League devine tot mai populară printre elevi. Ediția a VIII-a Super Powered a adunat un număr dublu de echipe față de anul precedent. Astfel, peste 500 de elevi și 90 de antrenori au participat la semifinalele FIRST LEGO League Challenge Moldova 2023, care s-au desfășurat pe 11 și 12 martie 2023, la Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Cu ajutorul valorilor fundamentale ale competiției, cum ar fi colaborarea, lucrul în echipă, respectul reciproc, incluziunea, impactul și distracția, elevii au trăit o adevărată sărbătoare a tehnologiei! Au făcut descoperiri noi, au explorat abilități și idei neobișnuite, și-au pus creativitatea și perseverența la încercare în cadrul celor 4 probe ale competiției. Elevii și-au consolidat echipele și au prezentat cu mândrie ceea ce au cercetat, învățat și creat.
Veronica Eșanu, Manageră Educație STEM și Inovare în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie: „Programul FIRST LEGO League reprezintă o combinație perfectă între conținuturi adaptate copiilor și modul în care învățarea se îmbină cu distracția, dezvoltând abilitățile elevilor în domeniile STEM și ducând la descoperiri și noi cunoștințe obținute prin efortul de echipă. Competiția a devenit o adevărată celebrare a științei, inovației, creativității și colaborării. Sperăm că această experiență va deschide copiilor oportunități importante în domeniul tehnologiilor și ingineriei, încurajându-i să își seteze aspirații îndrăznețe și să depună eforturi pentru a le atinge.”
Ghidându-se de tema ediției curente a competiției, Super Powered, echipele au cercetat care sunt sursele de energie, metode de stocare și distribuție a acesteia. Elevii au prezentat membrilor juriului proiectele de inovare ce oferă soluții pentru criza energetică și au arătat numeroase beneficii ale energiei regenerabile pentru mediul înconjurător și pentru oameni. Aceasta este o sursă de energie inepuizabilă și curată, care nu produce emisii de gaze cu efect de seră și nu generează poluare atmosferică sau sonoră. Echipele au avut proiecte care să propună o soluție atât la scară largă cât și la nivel local, subliniind astfel oportunitățile de afaceri locale și sprijinul pe care îl poate aduce în dezvoltarea comunităților rurale. Pentru proba de robotică, echipele au gândit strategii de joc, au creat câte un robot robot autonom fiabil și agil, cu design funcțional și l-au programat pentru ca în 2:30 minute să îndeplinească un set de misiuni predefinite, amplasate pe un teren de joc special, toate simulând probleme legate de energie.
Angela Prisăcaru, consultantă principală Ministerul Educației și Cercetării, membru al juriului FIRST LEGO League Moldova: „Sunt membră a echipei de jurizare de la prima ediție a acestui concurs desfășurat în Moldova. Îmi place să fiu parte a acestuia, să cunosc mulți tineri pasionați de știință, tehnologie, inginerie și matematică, tineri ingenioși și creativi, care, în acest an, au avut provocarea de a explora domeniul energetic și sursele de energie.
Am văzut multe idei interesante. Au fost identificate probleme și propuse diverse soluții. De exemplu, soluții alternative de alimentare a bateriilor pentru automobilele electrice, instalarea de stații de alimentate cu baterii solare pentru încărcarea dispozitivelor electronice, soluții de generare a energiei pentru alimentarea școlilor, orașelor, localităților, idei de combustibil alternativ și multe altele. Participând la această competiție, tinerii au avut nu doar posibilitatea realizării unei cercetări și identificarea unor soluții, construcția și programarea robotului, dar, de asemenea, și-au construit obiceiuri de învățare, au căpătat mai multă încredere în sine și și-au dezvoltat abilități de lucru în echipă pe parcursul pregătirii către concurs. Este un eveniment inedit prin atmosfera și entuziasmul pe care îl generează, reprezentând mai mult decât un concurs. Aș vrea să felicit toți participanții pentru performanțele demonstrate, cadrele didactice care au fost alături și care au ghidat echipele de elevi, dar și să urez succes participanților care au intrat în finală.”
Fiecare semifinală s-a încheiat cu o ceremonie de premiere în cadrul căreia au fost desemnați învingătorii și finaliștii. Toți participanții au primit medalii și diplome, iar 29 echipe au fost promovate în finala care va avea loc pe 25 martie 2023, la Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.
Evenimentele FIRST LEGO League Challenge Moldova 2023 Super Powered se desfășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii Educaționale și sunt organizate sub egida Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul USAID, al Suediei și Marii Britanii în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului. Sponsori ai acestei ediții sunt companiile din sectoarele TIC și energetic: Orange Moldova, Premier Energy Distribution și FFW Agency.
Organizatorii și gazda evenimentelor sunt Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
FIRST LEGO League Challenge este cea mai importantă competiție internațională din domeniul tehnologiei și roboticii dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care se desfășoară în prezent în 110 țări, cu participarea anuală a peste 680 mii de elevi, în cadrul a 3700 de evenimente.
În Republica Moldova, cursul de Robotică este studiat în peste 200 de instituții de învățământ și biblioteci, iar competiția se află la cea de a VIII-a ediție.
- Totalizările primei zile de activități, 11 martie 2023, aici.
- Totalizările celei de-a doua zile de activități, 12 martie 2023, aici.
Pentru informații suplimentare, contactați: Carolina Bondarciuc, 060280980, centrul@clasaviitorului.md