Săptămâna Internațională a Accesului Deschis la UPSC

În perioada 24 – 30 octombrie 2022, s-a desfășurat Săptămâna Internațională a Accesului Deschis cu genericul „Open for Climate Justice”, cu scopul de a facilita înțelegerea și abordarea explicită a schimbărilor climatice globale, care necesită un schimb rapid de cunoștințe peste granițele geografice, economice și disciplinare.

Justiția climatică este o recunoaștere explicită a faptului că criza climatică are efecte de amploare, iar efectele vor „să nu fie suportat în mod egal sau corect, între bogați și săraci, femei și bărbați, și generațiile mai în vârstă și mai tinere.” Aceste inegalități afectează, de asemenea, abilitățile comunităților de a produce, disemina și utiliza cunoștințele despre criza climatică. Deschiderea poate crea căi către un schimb mai echitabil de cunoștințe și poate servi ca mijloc de a aborda inechitățile care modelează impactul schimbărilor climatice și răspunsurile noastre la acestea. Acest eveniment este organizat anual la nivel global, fiind o oportunitate pentru a sprijini cercetarea, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza noile descoperiri pentru a îmbunătăți viața oamenilor.

În acest context, cu scopul de a facilita abordarea explicită și înțelegerea schimbărilor climatice globale, care necesită un schimb rapid de cunoștințe peste granițele geografice, economice și disciplinare, Biblioteca Științifică a Universități Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a organizat un program amplu de activități cu participarea catedrelor didactice, a studenților și a elevilor din instituții preuniversitare din capitală.

Studenți de la Facultatea Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, Facultatea Chimie și Biologie, Facultatea Geografie, au participat cu interes profesional  în activitățile de familiarizare cu Resursele informaționale deschise: baza de date Koha și DIGILIB (Biblioteca digitală), în cadrul Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis 2022. De asemenea, elevii cl. a XI-a și a XII-a, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chișinău au dat dovadă de interes vis-a-vis de subiectele tematice abordate în cadrul sesiunii de informare.

_________________

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este organizată la nivel global, începând cu 2008, de SPARC în parteneriat cu Comitetul Consultativ pentru Săptămâna Accesului Deschis. Accesul Deschis (AD) este una dintre cele mai progresiste mişcări ale cercetătorilor, având ca obiectiv principal promovarea ideii accesului liber la informaţia ştiinţifică. Beneficiile AD sunt următoarele: 

  • pentru autori: oferă autorilor posibilități mult mai mari de diseminare a publicațiilor științifice în comunitatea științifică internațională.
  • pentru cititori: oferă acces fără bariere la publicațiile științifice pentru cercetările proprii, nefiind constrânși de bugetele bibliotecilor.
  • pentru profesori și studenți: oferă condiții egale privind accesul la resursele informaționale, excluzând necesitatea obținerii permisiunii pentru reproducerea sau distribuirea conținutului publicației.
  • pentru biblioteci: soluționează problema crizei prețurilor pentru revistele științifice, contribuind la completarea golurilor în colecția bibliotecilor.
  • pentru universităţi: măreşte vizibilitatea instituţiilor, reducând cheltuielile lor pentru procurarea revistelor ştiinţifice, avansând misiunea lor în diseminarea cunoştinţelor.
  • pentru agenţii finanţatoare: accelerează returnarea investiţiilor în cercetare, făcând disponibile publicului larg rezultatele cercetărilor finanțate din bani publici.

Accesul Deschis la informaţie este gratuit, imediat, on-line, la textul integral al articolelor ştiinţifice, fiind permis oricărui utilizator să citească, să copieze, să tipărească, să distribuie, să le folosească în orice scop legal fără nicio barieră financiară, legală sau tehnică.

Loading