Astăzi, 17.05.2022, în cadrul programului de formare a studenților din domeniul Științe ale educației: DEZVOLTAREA ȘI EFICIENTIZAREA GÂNDIRII ȘTIINȚIFICE LA STUDENȚII DIN DOMENIUL ȘTIINȚE ALE EDUCAȚIEI s-a desfășurat modulul: Gândirea științifică în contextul dezvoltării competențelor pedagogice și caracteristicile de bază ale gândirii științifice.
Formarea se realizează prin intermediul proiectului ,,Fundamente teoretico-aplicative ale dezvoltării gândirii științifice la pedagogi (formarea inițială și continuă)”, cu cifrul nr. 21.00208.0807.09/PD, în colaborare cu Facultatea Științe ale Educației și Informatică.
Formator: conf. univ. dr. Sergiu Sanduleac.
Activitatea face parte dintr-un curs inovativ de dezvoltare a gandirii stiintifice la studentii din domeniul de formare profesionala Stiinte ale Educatiei.
Obiective:
- Definirea gândirii științifice;
- Elementele cheie caracteristice gândirii științifice;
- Importanța operării cu gândirea științifică în demersul educațional al cadrului didactic;
- Profilul psihologic al cadrului didactic ce posedă gândire științifică.
- Competențele gândirii științifice în raport cu principalele competențe didactice.
Studenții au rămas profund impresionați de posibilitatea aplicării standardelor de formare a gândirii științifice la orele de clasă cu elevii. Au fost discutată aplicabilitatea practică a sistemului de reguli stabilit din perspectiva dezvoltării gândirii științifice și care sunt avantajele ce le permit cadrelor didactice a fi eficienți la orele de curs.
Participanții, studenți UPSC, ciclul de studii I, Licență, au aflat care ar fi condițiile de bază ce trebuie îndeplinite pentru a eficientiza gândirea științifică la elevi. La fel au fost puse în discuție aspectele legate de înțelegerea contextuală legată de diferite discipline predate.