Formări vivificatoare, din respect și grijă pentru profesori

La 26 martie 2022, formatorul național, doctorul habilitat Adrian GHICOV, profesor universitar, șeful Catedrei de limba și literatura română a realizat, în regim online,  cursul teoretico-aplicativ de instruire  a cadrelor didactice cu tema  INTEGRAREA COMPETENȚELOR SPECIFICE STUDIULUI CURRICULAR ÎN DISCURSUL DE ATESTARE, sesiunea 2022. Activitatea s-a desfășurat în cadrul Centrului de Formare Continuă al UPSC. Doamna conf. univ., dr. Elena ȚAP, șefa CFC, a făcut precizarea importantă că universitatea are grijă de profesorii țării și le oferă cele mai atractive programe de formare, cu cei mai buni formatori.

Subiectele abordate au vizat  proiectul educațional și produsul curricular de referință; interviul de competență profesională și ținuta performantă a cadrului didactic; studiul de caz și măiestria psihopedagogică de rezolvare a problemei și  au fost tratate cu exemplaritate în planul profundității și  clarității,  firescului pedagogic  și persuasiunii discursive.

Participanții, peste 170 de cadre didactice din R. Moldova și România, au beneficiat, gratuit,  de valoroase explicitări, recomandări, exersări  științifice și metodologice privind formularea obiectivelor SMART, elaborarea  aspectelor  de design și valorizarea componentelor de conținut ale proiectului educațional, produsului curricular, probei practice,  conceptualizate și prezentate de-o manieră corectă și convingătoare în discursul de atestare.

De asemenea, au fost prezentate și argumentate valoroase repere de proiecte tipologice transdisciplinare, exemple de situații didactice, teme, studii de caz  și produse valabile pentru toate disciplinele din Planul-cadru de învățământ.  

Aprecierile și reflecțiile participanților din finalul sesiunii, care au fost multe și consistente,  au pus în  valoare ideea  că acest curs și-a confirmat impactul  benefic în planul de dezvoltare a competențelor profesionale ale cadrelor didactice  și a adus o certă claritate pe subiectele de interes major ale profesorilor, care au solicitat permanentizarea formărilor de acest tip, edificarea unei baze de date care să permită diseminarea bunelor practici și promovarea discursurilor pedagogice performante.

Ținând cont de faptul că, pentru acest eveniment de formare s-au înregistrat peste 800 de cadre didactice interesate, desfășurarea cursului se va face în 4 etape distincte, iar persoanele înregistrate vor fi anunțate prin e-mail despre data următoarelor activități.Toți participanții vor beneficia de certificate.

Loading