
Pornind de la dezideratul că prin cunoașterea și înțelegerea istoriei, a promovării drepturilor omului și a justiției sociale, a dezvoltării gândirii critice și a abilităților de analiză, studenți și cadre didactice de la Facultatea de Filologie și Istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, au participat cu interes la ședința „Familii sub teroare: Cazul Holocaustului”. Evenimentul s-a desfășurat în data de 5 mai 2025, la UPSC, organizat fiind de către Agudat Israel, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Agenția Relații Interetnice, UPSC.
Moderat de către șefa catedrei de Istorie și științe socio-umaniste, dr. conf. univ. L. Noroc, evenimentul a fost dedicat studenților pentru înțelegerea complexității istorice, fragilitatea democrației, umanizarea societății prin informarea despre ororile Holocaustului, reflecția asupra responsabilității individuale și colective, înțelegerea diversității umane, încurajarea acțiunii civice și combaterea negării și distorsionării Holocaustului prin educație și informare din surse veridice.
Evenimentul a fost deschis de prorectorul UPSC dr. conf. univ., dna Lucia Cepraga, care a accentuat importanța valorilor umanității și respectului față de demnitatea umană. „Mai mult, cadrele didactice au misiunea de a cultiva empatia, toleranța și responsabilitatea civică, mai ales în contextual actual, în care discursul urii încă persistă”, a subliniat dna Cepraga. Cu mesaje de salut au venit dr. hab. Ivan Duminica, Șeful Serviciului „Politici în domeniul relațiilor interetnice”, din cadrul Ministerului Educației și Cercetării; Veaceslav Reabcinschii, Director General al Agenției Relații Interetnice; dr. Irina Șihova, Directoarea Muzeului de Istorie a Evreilor din Moldova; Alexei Tulbure, istoric, publicist, politolog, care au evidențiat că memoria victimelor nu trebuie să fie doar un act de comemorare, ci și un apel la conștiința noastră morală.

Sedința a avut drept scop de a comemora victimele Holocaustului, sensibiliza tânăra generație față de probleme precum prejudecăți și nedreptate, promovarea toleranței interetnice și combaterea rasismului, antisemitismului și altor forme de intoleranță. Prin amintirea tragediei Holocaustului, care a luat viețile a mii de evrei, romi, persoane cu deficiențe mentale etc. suntem îndemnați să fim vigilenți față de nedreptate, solidari cu cei mai vulnerabili.
În cadrul activității, studenții UPSC au vizionat filmul „Holocaust Evidences, the Last of Us”, realizat de Agudat Israel în Moldova, în cadrul unui proiect susținut de Claims Conference. De asemenea, au ascultat alocuțiunea dnei dr. Eugenia Mihalcea, Școala Naționala de Studii Politice si Administrative din București, despre „Viața copiilor evrei in Transnistria. Cazul lui Miriam Bercovici”.
În contextul Republicii Moldova, unde istoria se intersectează cu ororile Holocaustului în Transnistria, educația despre acest subiect devine și mai relevantă pentru înțelegerea propriei istorii și pentru promovarea toleranței și a coeziunii sociale în prezent. Prin învățarea despre Holocaust, studenții pot deveni cetățeni mai informați, mai empatici și mai responsabili, capabili să construiască o societate mai justă și mai umană.








