In memoriam: Serafima ROȘCOVAN, lector universitar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” – personalitate consacrată în domeniul geografiei – 06 mai 1944 – 17 aprilie 2025.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău anunță cu tristețe despre trecerea în lumea celor drepți, la 17 aprilie 2025, la vârsta de 80 de ani, a celei care a fost Serafima ROȘCOVAN, lector universitar, un didactician inedit și un geograf de valoare.
Calităţile deosebite, dezvoltate prin educaţie, muncă asiduă, înaltă responsabilitate, patriotism, dragoste de natură, de carte și de neam, profundul respect faţă de oameni, rămân a fi un exemplu pentru toate generațiile de profesori de geografie pe care i-a crescut cu grijă dna Serafima ROȘCOVAN.
S-a născut la 4 mai anul 1944 în satul Cihoreni, raionul Orhei. După absolvirea şcolii medii îşi prelungeşte studiile la Şcoala Pedagogică din Orhei. A urmat studiile la Institutul Pedagogic „T. Şevcenco” din Tiraspol la Facultatea de Geografie. În 1967, a absolvit Facultatea cu menţiune şi a fost angajată în funcţie de lector asistent la Catedra de Geografie fizică generală a Institutului. În perioada 1974 – 1990, a activat în calitate de colaborator ştiinţific, şef de secţie la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, fiind unul dintre autorii concepţiei expoziţiei muzeale a secţiei naturii, care este desfăşurată şi în prezent. Activitatea ştiinţifică în domeniul istoriei muzeului a rezultat cu un şir de articole ştiinţifice, popular-ştiinţifice, dedicate savanţilor naturalişti, colaboratorilor muzeului, care au investigat natura ţinutului nostru în perioada de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului al XX-lea. La începutul anilor 90, a revenit cu activitatea în Universitatea de Stat din Tiraspol, predând cursul de Didactica geografiei. În perioada 2012-2020 a activat în cadrul Institutului de Științe ale Educației a AȘM, contribuind enorm la formarea profesională a cadrelor didactice în domeniul geografiei.
A participat activ la conferințele ştiinţifico-didactice, organizate în Republica Moldova şi în România, a fost implicată în calitate de autoare a Curriculumului Naţional la Geografie axat pe competenţe (2010), în organizarea cursurilor de formare profesională continuă a cadrelor didactice din republică, organizarea olimpiadelor şcolare republicane. Colaborarea strânsă cu profesorii de geografie din învățământul preuniversitar a rezultat cu un şir de publicaţii ştiinţifico-didactice: manuale şcolare de geografie, ghiduri metodice pentru profesori, caiete pentru lucrul independent al elevilor.
În aceste momente de mare tristețe, exprimăm sincere condoleanțe familiei îndurerate, rudelor, prietenilor şi tuturor celor care au cunoscut-o.
Dumnezeu să o odihnească cu drepții.
Lumină lină în veșnicie…