
Seminarul științifico-practic „Coregrafia în sistemul educațional”, ajuns la cea de-a IV-a ediție, desfășurat în data de 21 februarie 2025, demonstrează valoarea coregrafiei în educație. În epoca globalizării, a multiculturalismului, e tot mai evidentă necesitatea de a promova cultura și identitatea națională, iar arta dansului este o oportunitate în acest scop.
Astfel, studenții de la Facultatea de Științe ale Educației, programul de studii Dans popular și clasic, ciclul I, Licență, s-au prezentat la seminar cu un material coregrafic, teoretic și practic. Curioși și dornici de a descoperi elemente coregrafice naționale din timpuri străvechi, au adunat direct din teren, din diferite zone ale Moldovei, elemente coregrafice străvechi atribuite unor regiuni anume.
În deschiderea evenimentului, cu un cuvânt de salut și apreciere pentru munca depusă, atât studenților, cât și cadrelor didactice implicate, s-a adresat dna prorector pentru activitatea didactică, conf. univ. dr. Lucia CEPRAGA, precum și dna decan a Facultății de Științe ale Educației, conf. univ., dr. Nina GARȘTEA, dna Lidia COJOCARI, dr., conf. univ. șefa Catedrei Pedagogie Preșcolară, Educație Fizică și Dans.

Seminarul, moderat de dl Ion BENCHECI, lector universitar, fondatorul și conducătorul Ansamblului de dans „Ciuleandra” din cadrul UPSC, a adunat mai mulți reprezentați ai folclorului și coregrafiei naționale, cadre didactice și conducători ai mai multor Ansambluri de dans. „Tipologia dansului Hora în formarea repertoriului artistic”, un material teoretico-practic, la seminar, a prezentat dl Mihai CHIRIAC, Maestru în Artă, Membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova, profesor de coregrafie IPLT „Mihai Viteazul”.
În continuarea evenimentului, dl Ion BENCHECI, lector universitar, membru IOV, în alocuțiunea sa, a prezentat informația cu privire la formarea Secției naționale IOV – Organizația Internațională de Folclor și Artă Populară în Republica Moldova, cu sediul la UPSC. La fel, au fost prezentate oportunitățile din domeniul coregrafic, la nivel național, sar și internațional, a fost diseminată și informația cu privire Festivalurile Folclorice Internaționale la care ar putea solicita participarea Ansamblurile de dans popular pentru copii, tineret și maturi din Republica Moldova.
La seminar, au participat cca 70 de coregrafi, conducători de ansambluri de dans popular, conducători de cercuri de dans din R. Moldova. Evenimentul se desfășoară la inițiativa Facultății de Științe ale Educației și este acum la a IV-a ediție și a oferit, de asemenea, promovarea ofertei educaționale – programul de studii superioare de master Managementul și didactica artei dansului.
Convinși că dansul este o artă, care este nu doar un mijloc de exprimare individuală, dar și un instrument de evidențiere națională, studenții programului de Dans popular și clasic, participanți la seminar, au concluzionat că procesul educațional trebuie să ia în considerație și coregrafia, care, cunoscută, la nivel teoretic și practic, ridică nivelul de cultură generală a individului, dar și a societății.
- Reportaj video realizat de Jurnal TV, aici.























