Experiența UPSC în organizarea studiilor de masterat, programul „Didactica educației civice” prezentată în Consiliul Europei

În perioada 15 – 17 decembrie 2024, dna Larisa NOROC, dr., conf. univ., Șefa Catedrei Istorie și Științe Sociale, a participat la workshop-ul „Integrarea competențelor pentru cultura democratică în formarea inițială a cadrelor didactice” pentru reprezentanții din învățământul superior. Workshop-ul a fost organizat la Strasbourg în Consiliul Europei. În cadrul atelierului au vorbit reprezentanții departamentului pentru educație și programe al Consiliului Europei, experți și formatori ai Consiliului Europei, reprezentanți ai Ministerului Educației din România ș.a.

Dna Larisa NOROC a avut calitatea de expert, împărtășind experiența Catedrei de Istorie și Științe Sociale a Universității noastre în organizarea studiilor de masterat în programul Didactica Educației civice. Dna Noroc a prezentat etapele de inițiere și dezvoltare a programelor în domeniul educației civice/educației pentru societate la Facultatea de Filologie și Istorie, a analizat competențele generale și specifice ale programul de masterat, beneficiarii programului și finalitățile de studii, a expus principalele succese ale pregătirii specialiștilor în domeniu, a formulat câteva perspective ale programului. Profesorii din mai multe universități din România: Suceava, Târgoviște, Constanța, Brașov, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Iași, Oradea, Timișoara, București, Sibiu, au manifestat interes față de experiența Republicii Moldova, apreciind activitatea Universității noastre.

În cadrul atelierului a fost analizată experiența și a altor universități europene: Universitatea din Andora; Universitatea Națională din Atena, Grecia; Universitatea din Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, fiind prezentate exemple de bune practici privind integrarea competențelor pentru cultura democratică în învățământul universitar.

Loading