Catedra de Pedagogie Preșcolară, Educație Fizică și Dans de la Facultatea de Științe ale Educației a UPSC a fost gazda unei vizite de studiu a unei reprezentante a Diasporei R. Moldova. Maria ZDOLBUNOV, cetățeancă a RM, stabilită în Republica Portugalia, a participat în Programul de susținere a revenirii de scurtă durată a membrilor diasporei cu experiență profesională avansată. Astfel, în perioada 2 13 decembrie 2024, la Catedra de Pedagogie Preșcolară, Educație Fizică și Dans, în cadrul acestei vizite de lucru, au fost realizate mai multe activități:
- Familiarizarea cu resursele educaționale și tehnologice din spațiile multifuncționale Educație timpurie, din cadrul Facultății de Științe ale Educației, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
- Diseminarea bunelor practici în cadrul seminarului teoretico-practic „Educația timpurie în Republica Portugheză”, desfășurat offline cu studenții ciclului I, licență, învățământ cu frecvență, programele de studii Pedagogie preșcolară; Pedagogie în învățământul primar și Pedagogie preșcolară; Pedagogie preșcolară și Psihopedagogie.
- Participarea la masa rotundă „Similitudini și discrepanțe în prevederile curriculare privind realizarea educației timpurii în Republica Portugheză și Republica Moldova”, organizată offline de Catedra Pedagogie Preșcolară, Educație Fizică și Dans, cu implicarea corpului administrativ și profesoral.
- Diseminarea bunelor practici în cadrul seminarului teoretico-practic „Rolul educatorului în dezvoltarea personalității copilului”, desfășurat în format mixt cu studenții ciclului I, licență, învățământ cu frecvență redusă, programul de studii Pedagogie preșcolară și cu studenții ciclului II, Master, programele de studii Management și consiliere în pedagogie preșcolară și Metodologia educației preșcolare.
Toate activitățile proiectate și realizate au avut un impact deosebit în dezvoltarea profesională a studenților prin facilitarea procesului de formare inițială a cadrelor didactice pentru învățământul preșcolar, fiind realizate la nivel înalt. Participanții au manifestat interes sporit pentru aspecte ce țin de politicile educaționale, actele normative utilizate în instituțiile educaționale din spațiul european, în general, și Republica Portugheză, în special.
Această misiune de transfer de expertiză deschide noi posibilități de colaborare internațională, contribuie la la integrarea cercetării moldovenești în spațiul european al inovării și demonstrează că diaspora poate deveni un motor al schimbării în Republica Moldova, aducând expertiză valoroasă și construind punți între oportunitățile locale și cele globale.
Programul de susținere a revenirii de scurtă durată a membrilor diasporei cu experiență profesională avansată este implementat de Biroul relații cu diaspora, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizația Mondială a Sănătății și Universitatea de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemițanu”, în cadrul programului comun al ONU Moldova pentru valorificarea impactului pozitiv al migrației în Republica Moldova, cu suportul financiar al Programului Multilateral pentru Migrație al ONU. Acest program este implementat cu scopul să valorifice capitalul uman și experiența profesională a diasporei înalt calificate pentru dezvoltarea instituțională, politică, economică, socială și culturală a Republicii Moldova și integrarea acesteia în Uniunea Europeană.