„Prevenirea hărțuirii în mediul academic” a fost genricul seminarului de informare desfășurat astăzi, 18 noiembrie 2024, care a adunat în jur de 120 participanți: cadre didactice, studenți și masteranzi. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Științe ale Educației de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, în colaborare cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Formatoare a fost dna Natalia COVRIG, directoarea executivă, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD).
În cadrul seminarului, a fost explicat termenul de hărțuire, formele și impactul negativ pe care acest fenomen îl aduce în mediul academic. De asemenea, au fost abordare aspecte legale si tipuri de manifestare a hărțuirii și amploarea fenomenului la nivel național. S-a accentuat faptul că hărțuirea, ca și altă formă de abuz, este o infracțiune penală care se pedepsește conform legilor.
Participanții, fiind informați despre deosebirea între flirt și hărțuire, li-au fost aduse la cunoștință metodele de raportare a cazurilor de hărțuire și pașii concreți pe care victima trebuie să-i întreprindă.
În această ordine de idei, cei prezenți la activitate au primit informații valoroase vis-a-vis de ce este hărțuirea sexuală, miturile acestei forme de abuz și care sunt instituțiile competente pentru a obține asistență în procesul de documentare și raportare a cazurilor de hărțuire sexuală.
În finalul activității, participanții, mai informați, au conștientizat faptul că un prim pas în diminuarea acestui flagel este informarea la scară largă, astfel încât, victimele să-și cunoască drepturile, iar abuzatorii să fie achitați conform legii și să-și corecteze comportamentul.
Organizatorii seminarului exprimă mulțumiri participanților pentru interesul de care au dat dovadă și dnei formatoare Natalia COVRIG pentru informațiile expuse explicit și pentru contribuția adusă în vederea diminuării hărțuirii în mediul academic.