Cu genericul „Știința pentru pace și dezvoltare: creativitate, experiență, perspective”, Festivalul cercetării și inovării, ediția a III-a, s-a desfășurat în data de 12 noiembrie 2024, la Academia de Științe a Moldovei și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova. Evenimentul a debutat cu deschiderea unei expoziții în Galeria de artă, știință și inovare (Sala Aurie a AȘM) la care au fost prezentate rezultatele obținute de cercetători în anii 2023–2024.
Prezența unor personalități marcante din domeniul științific, invitați de onoare din România a accentuat importanța valorificării științei pentru pace și dezvoltare. Festivalul cercetării și inovării a reunit expoziții de proiecte și sesiuni de dezbateri pe teme esențiale pentru dezvoltarea durabilă. Studenți, profesori și reprezentanți ai universităților din țară și a institutelor de cercetare au expus în cadrul expoziției ultimele lor rezultate, astfel toți cei prezenți s-au putut familiariza cu rezultatele lor.
La acest eveniment, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a fost reprezentată de către dna dr., prof. univ Diana ANTOCI, prorector pentur cercetare și dl. Vitalie DILAN, asistent univerersitar, șeful Laboratorului de cercetare Sisteme Informaționale Geografice; membru al Asociației Obștești „Oikumena” și dna conf. univ., dr. Natalia Procop.
În cadrul Festivalului, a fost lansat și „Deceniul internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă”, (2024–2033), organizat în Sala Azurie a AȘM. Ediția a III-a a Festivalului „Știința pentru pace și dezvoltare: creativitate, experiență, perspective” a fost o confirmare a dedicării și colaborării științifice între cercetătorii din Republica Moldova și România, dar și o promisiune de viitor pentru o lume construită pe valori comune de pace, dezvoltare și inovație.
Evenimentul contribuie la creşterea gradului de conştientizare a opiniei publice cu privire la rolul ştiinţei în societăţile paşnice şi sustenabile, promovarea solidarităţii naţionale şi internaţionale în domeniul ştiinţei între ţări, reînnoirea angajamentului naţional şi internaţional pentru utilizarea ştiinţei în beneficiul societăţilor.
- Evenimentul a fost înregistrat și poate fi urmărit aici.