In memoriam: Nicolae Râmbu, doctor în geografie, profesor universitar la UPSC

In memoriam: Nicolae Râmbu, doctor în geografie, profesor universitar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” – personalitate eminentă în domeniul geografiei – 01 februarie 1931 – 08 octombrie 2024.

Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău anunță cu îndurerare profundă despre trecerea în lumea celor drepți, pe 08 octombrie 2024, la vârsta de 93 de ani, a savantului, doctor, profesor universitar RÂMBU Nicolae.

S-a născut  la 01 februarie 1931 în satul Tomai, raionul Leova, Republica Moldova. După absolvirea şcolii primare din satul natal în anii 1943-1944 a fost  admis la Gimnaziul Comercial din oraşul Huşi (România). Însă timpurile vitrege ale războiului l-au silit să se  întoarcă în satul natal, unde a finalizat 7 clase, iar în anul 1950 absolvește şcoala medie din oraşul Leova. Ulterior, a susţinut concursul şi a fost înmatriculat  la Institutul Pedagogic din oraşul Chişinau, Facultatea de Geografie, pe care a absolvit-o cu menţiune în anul 1954. După finalizarea studiilor la facultate,  Nicolae Râmbu este angajat  la Catedra  Geografie Fizică a Institutului Pedagogic de Stat  “Taras Şevcenco” din oraşul Tiraspol în funcţie de lector, apoi de lector superior. În anii 60 a absolvit  studiile de doctorat la Facultatea de Geografie, Laboratorul de Landşaftologie a Universităţii de Stat “M. Lomonosov” din oraşul Moscova. Materialele originale acumulate de Nicolae Râmbu au fost generalizate în teza de doctor “Regionarea fizico-geografică a Republicii Moldova cu scopul implementării în agricultură”. În 1974 a susţinut teza de doctorat.

Pe parcursul activităţii sale, doctorul în geografie, profesorul universitar Nicolae  Râmbu a ţinut diferite cursuri: Geografie Fizică, Landşaftologie, Bazele Regionării fizico-geografice, Toponimia, Geografia Fizică a Republicii Moldova. Fiind coordonator al practicii complexe la geografie și ghidând studenţii, pe parcursul a câtorva decenii, a traversat teritoriul fostei URSS de la munţii Carpaţi până la fluviul Lena şi lacul Baikal şi de la deşerturile arctice până la deşerturile Asiei Centrale şi subtropicele Caucazului. A înfiinţat şi a condus cercul de Geografie Fizică a Moldovei, anual întreprinzând excursii pe teritoriul Moldovei. Din anii 1960-1990 Nicolae Râmbu îmbină  armonios activitatea profesională didactică, de cercetare cu cea managerială. Pe parcursul a 17 ani (1984-2001) a deţinut funcţia de şef al Catedrei de  Geografie Fizică Regională şi Didactica Geografiei. În anul 1980 a fost confirmat în funcția de conferenţiar universitar, iar din anul 1991 – în funcția de profesor universitar.  Din anii 70, pe parcursul multor decenii, Nicolae Râmbu a fost membru, apoi  copreşedinte şi preşedinte al Comisiei de experţi al Ministerului Educaţiei, iar din anii 90 – al Comisiei de atestare a profesorilor de geografie pentru confirmarea gradului didactic. În anii 80 Nicolae Râmbu a fost invitat de conducerea Institului de Ştiinte ale Educaţiei şi numit conducătorul grupului de lucru care a elaborat ”Concepţia studierii geografiei în şcoala medie de cultură generală a RSSM”. Nicolae Râmbu a fost conducătorul şi coordonatorul grupului de lucru în elaborarea Curriculumului şcolar pentru clasele a V-a – IX-a la Geografie, publicat în anul 2000, revăzut şi reeditat în anul 2006. Profesorul universitar Nicolae  Râmbu a publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice şi didactice, dintre care 23 monografii, manuale universitare, manuale şcolare, suporturi de curs, lucrări didactice, autor şi coautor la diferite programe la Geografie pentru şcolile medii de cultură generală din anii 1970-1990 Printre ele pot fi menţionate:

Întreaga activitate a profesorului universitar RÂMBU Nicolae exprimă profunzime științifică, dedicare, consacrare, devotament în activitatea didactică.

  • Regionarea Fizico-geografică a RSS Moldoveneşti, Ed. Ştiinţa, 1982;
  • Condiţiile şi resursele naturale ale RSS Moldoveneşti, Ed. Ştiinţa, 1985;
  • Geografia Republicii Moldova pentru clasa a VIII-a, Ed. Litera 2008.

Nicolae Râmbu a fost deţinătorul Insignei „Eminent al învăţământului din Republica Moldova” şi a medaliei „Meritul Civic” a Republicii Moldova.

În aceste clipe de profundă tristețe și îndurerare, comunitatea academică și științifică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău transmite condoleanțe familiei, colegilor, discipolilor, studenților.

Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace…
Lumină veșnică….  

  • Familia regretatului profesor Nicolae RÂMBU aduce la cunoștința celor care l-au cunoscut și doresc să-l petreacă pe ultimul drum că pot veni în intervalul zilei de vineri, 11 octombrie, ora 19:00 – sâmbătă, 12 octombrie, ora 10.30 la Catedrala „Teodora de la Sihla”, str. A. Pușkin, 20.

Loading