Facultatea de Arte Plastice și Design, reprezentată de Ana Simac, decanul Facultății și Tatiana Lagaeva, șefa catedrei Studiul Artelor, Grafica și Metodologia Instruirii, în perioada 26 – 29 septembrie 2024, a participat la o vizită de studiu la Gabrovo, Bulgaria. Vizita a fost organizată în cadrul Forumului Culturilor Slave, desfășurat la Muzeul Regional în aer liber „Etar” din Bulgaria în cadrul proiectului „Platforma Cultura”, finanțat de Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” și implementat de PNUD Moldova. La Forum, au participat 13 țări slave și delegația Republicii Moldova în rol de invitat special.
Facultatea de Arte Plastice și Design, de mai mulți ani, are o colaborare fructuoasă cu Muzeul de Istorie a orașului Chișinău și Muzeul Național de Arte al Republicii Moldova în cadrul diverselor proiecte culturale și în special, în cadrul proiectului „Platforma Cultura”.
Scopul vizitei a fost familiarizarea cu bunele practici ale promovării culturii și patrimoniului țărilor participante în cadrul Forumului Culturilor Slave, desfășurat la Muzeul „Etar” din Bulgaria. Vizita a oferit o sesiune specială dedicată schimbului de experiență cu personalul muzeului „Etar” și cu reprezentanții Centrului de Educație Nonformală, în cadrul căreia delegația din Moldova a prezentat propriile instituții culturale și practicile promovării culturii naționale și colaborării instituțiilor culturale cu instituțiile de învățământ artistic.
Evenimentul, organizat cu sprijinul Comitetelor naționale ICOM Moldova și ICOM Bulgaria, în parteneriat cu Muzeul Regional în aer liber „Etar”, are loc în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului și include participarea la Forumul Internațional al Culturilor Slave și ceremonia de decernare a Premiului „Ziva” (ediția a 10-a), un prestigios eveniment care premiază cele mai bune muzee din 13 țări slave.
La data de 28 septembrie 2024, delegația din Moldova, a beneficiat de o întâlnire cu doamna primar al orașului Gabrovo, Tanya Hristova, care a relevat bunele practici de dezvoltarea sectorului patrimoniului, valorificare a culturii și interacționării cu învățământul artistic, dar și despre cel mai ambițios proiect al orașului – transformarea Gabrovo într-o Capitală Culturală Europeană în 2032.
Orașul Gabrovo găzduiește Bienala Internațională de Umor și Satiră, un eveniment turistic dedicat spiritului umoristic și satiric, unde se adună oameni din toate colțurile lumii pentru a împărtăși râsul și ironia fină. Muzeul Satirei și Umorului din Gabrovo a oferit posibilitatea de a analiza diversitatea de exprimare plastică prin limbajul satirei. O vastă colecție de artă umoristică și satirică, inclusiv caricaturi, desene, sculpturi, fotografii, picturi și instalații video, ne-a familiarizat cu diversitatea mijloacelor plastice, stilurilor și tendințelor moderne în acest domeniu.
Totodată, vizita de studiu a oferit posibilitatea de familiarizare cu tradițiile și meșteșugurile populare, cu patrimoniul cultural viu al Bulgariei și al țărilor slave.
Vizita de studiu este dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului și se desfășoară cu suportul financiar al Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Coordonatorii proiectului sunt Asociația „PLATFORMA CULTURA” din Chișinău, în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Economică, Socială și Culturală „PARAGON” din Tighina.