La 12 septembrie 2024, în cadrul programului de mobilitate Erasmus+ staff mobility, echipa managerială a Universității „Valahia” din Târgoviște a întreprins o vizită la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Delegația Universității „Valahia” din Târgoviște a fost reprezentată de rectorul UVT, conf. univ., dr. ing. Ioan Corneliu SĂLIȘTEANU; prorectorul pentru cercetare și creație universitară, prof. univ. dr. hab., ing. Daniel Emil Constantin DUNEA; prorectorul pentru probleme sociale și studențești, prof. univ., dr. hab., Marian VÎLCIU; directorul general adminitrativ, conf. univ., dr. Iulian Nicolae UDROIU.
În cadrul vizitei, rectorul UPSC, dr., conf. univ. Alexandra BARBĂNEAGRĂ, prorectorul pentru activitatea didactică, dr. conf. Lucia Cepraga au familiarizat colegii de la UVT cu activitatea UPS „I.Creangă” din Chișinău, strategiile universitare, proiectele în derulare etc.
A fost realizat un schimb de experință și bune practici privind organizarea procesului didactic, de cercetare, internaționalizare și informatizare etc., modul de implementare a autonomiei universitare, atragere de proiecte și fonduri în instituție.
Au fost identificate dimensiuni de colaborare pe termen mediu și lung: organizarea programelor cu diplome duble, mobilitatea academică a studenților și a cadrelor didactice, oportunități de dezvoltare a programelor de studii la ciclul licență, master, precum și posibilitățile de extindere a parteneriatelor de cercetare la ciclul III, doctorat, inițierea unor proiecte comune, organizarea de conferințe, mese rotunde, workshopuri etc.
În timpul vizitei am avut un șir de întâlniri de lucru cu:
- directorul Școlii Doctorale Științe ale Educației, dr., conf. univ., Larisa Sadovei;
- directorul Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, Victoria Belous;
- decanul Facultății de Geografie, dr. conf. Ion Mironov;
- prof., dr. hab. Universitar, manager de proiecte internaționale, Mart Laaanpere de la Universitatea din Tallinn, Estonia.
Au fost puse în discuție modalități de dezvoltare a relațiilor dintre cele două instituții academice, digitalizarea procesului de instruire și cercetare, atragerea mediului de afaceri în finanțarea activității instituției etc.
De comun acord a fost agreată ideea de parteneriat pentru a accesa împreună proiecte cu finanțări europene, îmbunătățirea schimbului de studenți și profesori etc.