În perioada 26-28 august 2024, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău s-au desfășurat sesiunile de consultanță pentru finalizarea activităților de instruire privind organizarea și asigurarea calității procesului de învățământ la distanță pentru programele de studii superioare master, lansate în cadrul subproiectului UPSC: „Asigurarea calității și relevanței formării profesionale a viitorilor pedagogi prin programe de studii inovative și conexe la piața muncii” (ACRVP), Proiectul Învățământul Superior din Moldova, implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și finanțat de Banca Mondială.
Activitățile au debutat cu Seminarul de formare a cadrelor didactice universitare cu tema: „Asigurarea calității programelor de studii superioare la forma de învățământ la distanță”, realizat de Prof. Dr. ing. Iordan PETRESCU, ex-Președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), personalitate notorie, cu o experiență valoroasă în elaborarea și implementarea metodologiilor și standardelor specifice pentru asigurarea calității în învățământul superior și învățământul la distanță.
Au urmat câteva ateliere aplicative, facilitate de Prof. univ. Dr. Mircea NEAGOE, de la Universitatea Transilvania din Brașov, care a analizat procesul de digitalizare a cursurilor universitare, și de Prof. univ. Dr. Florin MIHAI, de la Academia de Studii Economice, București, România, care a asigurat componenta de proiectare a componentei didactice în cursurile de instruire la distanță.
Activitățile au avut scopul de a consolida competențele digitale și de a familiariza responsabilii de programe și cadrele didactice universitare cu particularitățile procesului de instruire la forma de învățământ la distanță, cadrul normativ de referință, instrumentele specifice utilizate în procesul de predare-învățare-evaluare, resursele educaționale, procedurile și mecanismele de asigurare a calității procesului de studii la forma de învățământ la distanță.