Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor vă informază că, în data de 19 iunie 2024, la Viena, a avut loc cea de-a doua ședință a Comitetului Director al Proiectului „Culinary Trail of the Ethnic and Local Cuisine in the Danube Region”. La ședință au participat doi membri ai echipei de proiect din cadrul Facultății de Geografie, UPSC, Lucia Căpățînă, coordonator Proiect și Vitalie Dilan, membru al echipei de proiect, alături de reprezentanți ai celor alți 18 parteneri din cadrul proiectului, precum și parteneri asociați.
În cadrul reuniunii Comitetului Director, au fost prezentate și discutate rezultatele și provocările din prima perioadă de implementare a proiectului. Lucia Căpățînă a prezentat rezultatele obținute în cadrul Activității 1.2, UPSC fiind responsabil de activitate. Membrii Comitetului Director, de asemenea, au discutat despre Planul de lucru al Proiectului pentru cea de-a doua perioadă (iulie – decembrie 2024), dar și acțiuni ulterioare ce asigură buna desfășurare a activităților în cadrul Proiectului.
În scopul promovării patrimoniului culinar, pe durata desfășurării întrunirii, partenerii de proiect au prezentat pentru degustare produse culinare specifice fiecărei țări. Echipa UPSC i-a servit pe cei prezenți cu delicii culinare și vinuri specifice țării noastre.
Pentru consolidarea rezultatelor obținute, membrii Proiectului Culinary Trail au participat la Danube Transfer Centre Network Ceremony organizată de Steinbeis Europa Zentrum cu suportul Ariei Prioritare 8 a EUSDR. Realizările obținute în cadrul proiectelor în proces de implementare, dar și noile inițiative au fost orientate spre pași de urmat în scopul accelerării tranziției digitale și verzi în Regiunea Dunărea; proiectul Culinary Trail este parte a acestei inițiative și a fost prezentat celor peste 50 participanți din 12 țări de către liderul de proiect, Prof. Dr. Borut Roncevic.
Activitățile au continuat în data de 20 și 21 iunie 2024 în cadrul celui de-al 13-lea Forum al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (EUSDR), care anual pune în discuții subiecte ce vizează toate cele 14 țări din regiune, inclusiv Republica Moldova. Evenimentul cu genericul: “Cooperation in the Danube Region: Now more than ever! Shaping Transformation, Creating Opportunities” a întrunit oficiali de nivel înalt din regiune (reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, antreprenori, membri ai proiectelor regionale, ONG-uri etc.) și a pus în discuție situația curentă la nivel de regiune, oportunități și provocări, dar și Viziunea 2040 pentru Regiunea Dunării.
În scopul diseminării bunelor practici în regiunea Dunării, au fost organizate vizite de studii, una dintre acestea fiind vizita în Parcul Național Lobau: LIFE WILDisland care a inclus atât traseu terestru, cât și traseu acvatic. Pe durata vizitei au fost prezentate proiectele de revitalizare ale Parcului Național Lobau, dar și rolul cooperării internaționale pentru restaurarea și conservarea râurilor, în special a Dunării, precum și despre prima inițiativă Regională Ramsar din Europa dedicată fluviului Dunărea, Danube WILDisland, care a ajutat la conservarea și refacerea unei insule de pe Dunăre prin îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și a biodiversității Dunării, insulă care a fost punct de oprire pe durata excursiei. Rezultatele obținute au determinat ca la cea de-a 63-a reuniune a Comitetului permanent al Convenției privind zonele umede să fie aprobată înființarea Inițiativei Regionale Ramsar Danube WILDisland ca cea de-a 22-a Inițiativă regională Ramsar la nivel mondial și prima RRI din Europa destinată fluviului Dunărea.
Facultatea de Geografie a UPSC este partener în cadrul Proiectului Culinary Trail; proiectul a fost lansat din ianuarie 2024 și se implementează pe o durată de 30 luni și este finanțat de Programul Interreg Regiunea Dunării. Pentru detalii, Vă recomandăm să accesați pagina web a proiectului: https://interreg-danube.eu/projects/culinary-trail.