Conferința Regională a Rectorilor instituțiilor membre AUF – Europa Centrală și de Est (C2R-ECO), desfășurată la București, în perioda 27 și 28 iunie 2024, a reunit peste 50 de instituții membre din 15 țări și aproximativ 20 de membri în cele trei comisii tematice create în cadrul C2R-ECO.
La acest eveniment de anvergură, UPSC a fost reprezentată de dna Ludmila ARMAȘU-CANȚÎR, prorector pentru relații internaționale și cooperare.
Republica Moldova a fost reprezentată de rectori, vicerectori și membri ai celor trei comisii tematice:
- Internaționalizare și mobilitate;
- Inteligență artificială și securitate cibernetică;
- Cercetare și dezvoltare.
Primele ședințe de lucru ale comisiilor tematice au fost dedicate internalizării universităților francofone din regiunea Europei Centrale și de Est, dezvoltării inteligenței artificiale și securității cibernetice în mediul academic, cercetării științifice în spațiul francofon. În cadrul acestor sesiuni de reflecție, au fost identificate mai multe probleme și au fost formulate propuneri de intervenție. Reuniunile comisiei vor continua pe parcursul anului conform unui program stabilit.
Ședințele plenare C2R și lucrările comisiilor tematice au permis AUF să păstreze legătura cu universitățile membre și să promoveze rețelele în jurul unor subiecte de actualitate.
C2R-urile anuale ale AUF, acum la a 2-a ediție, au scopul de a deveni o forță de propunere pentru a răspunde mai bine problemelor educaționale și sociale ale vremurilor noastre. În cadrul conferinței, au fost prezentate principalele realizări AUF (2023 – 2024), perspectivele de colaborare pentru anii 2024-2025 și Programul Internațional de Mobilitate și Angajare Francofonă (PIMEF).
Evenimentul a fost găzduit de de Academia de Studii Economice din București. Conferința a fost o oportunitate excelentă de a dezvălui și Atlasul a 30 de ani de Francofonie în ECO. Acest Atlas este continuarea Atlasului pentru cea de-a 20-a aniversare a Direcției Regionale a AUF – Europa Centrală și de Est. A fost proiectat în colaborare cu Universitatea AI Cuza din Iași, România, care a finanțat integral publicarea acesteia. Lucrarea a fost coordonată de profesorul de Geografie al acestui aşezământ, domnul Octavian GROZA. Toate datele (Proiecte, mobilitate, altele) sunt prezentate sub formă de hartă. O versiune online va fi publicată în curând.
Această conferință regională anuală oferă oportunitatea de a discuta principalele probleme strategice actuale în învățământul superior în regiunea AUF – Europa Centrală și de Est și de a propune căi de colaborare și dezvoltare.